Amenintari aberante

  0
  13

  Eurodeputatul german, Markus Ferber, ameninta ca va cere comisarului pe Justitie, Franco Frattini, activarea clauzei de salvgardare pentru România dupa ce guvernul a emis o ordonanta de urgenta de modificare a legii raspunderii ministeriale. “Este un pas inapoi in lupta anticoruptie din Romania, care demonstreaz? ca reteaua coruptiei la nivel inalt nu a fost eradicata”, a declarat Markus Ferber pentru NewsIn.

  Vai, veti spune, iata ca vin zile negre si s-a suparat Europe pe noi…

  Ete, fleosc.

  Interventia domnului eurodeputat bavarez are valoare zero. Barat, taiat in saispe, la patrat, tot zero.

  Sa ma explic.

  In primul rand, domnul Ferber este un “prieten” mai vechi al actualului Guvern. A mai avut o interventie in primavara, cand cu referendumul.

  Este clar ca, facand parte din grupul popularilor din Europarlament, va sprijini prin orice mijloace pe cei care au anuntat ca se vor afilia acestui grup dupa alegeri: PD-ul adica.

  In al doirea rand, domnul Ferber este inginer energetician, care face parte din Comitetul de buget si cel de control bugetar al Parlamentului European. Adica e politician. Ca si pe la noi.

  In al treilea rand, este dreptul oricarui europarlamentar sa faca orice fel de propuneri. Comisarii nu sunt subordonati Parlamentului European iar o plangere a unui europarlamentar catre comisarul Frattini nu are un efect foarte mare.

  In al patrulea rand, ceea ce a facut domnul Ferber este doar o declaratie politica. Astfel de declaratii se fac in fiecare saptamana in Parlamentul European. Problema este ca nu toate sunt preluate de presa si din cele preluate de presa, foarte putine, chiar extrem de putine, sunt facute bombe mediatice.

  Daca stam sa analizam care sunt “organele de presa” care au dat stirea asta ca fiind foarte importanta, vom vedea ziarele si TV-urile “oficioase”.

  In ultimul rand, hai sa disecam “stirea”:

  ameninta ca va cere Acel “ameninta” nu are ce cauta. “Va cere” – indica o actiune imperativa, ceea ce nu este cazul. Un deputat nu poate obliga un comisar european.

  activarea clauzei de salvgardare Din cate stiu, activarea clauzei tine de un intreg aparat birocratic si un mecanism parlamentar. Nu cred ca un comisar poate activa clauza de salvgardare de capul sau, fara votul unanim al Statelor Membre din Consiliu.