Inca o “executie” la Desteptarea

9
21

Peter Kelman a fost dat afara de la Desteptarea fara prea multe explicatii pentru ca ar fi scris un articol intr-o gazeta saptamanala referitor la un posibil blat al FCM Bacau cu Brasovul.

Oricum, se pare ca era vanat de multa vreme. El a plecat la Informatia locul sau fiind ocupat de o ziarista de la Monitorul.

9 COMENTARII

 1. Lucrurile nu stau chiar asa. Cornel semnase un acord de exclusivitate cu Desteptarea. Pe care l-a incalcat. Din cite stiu eu, a primit toate explicatiile necesare, mai ales in fata evidentei. Oricit ne-ar conveni sa criticam Desteptarea, mi se pare ca Pinter a gresit fundamental. Nu e cazul sa-l transformam pe Kelman in disident, ca nu e. E doar un tip de treaba, excesiv de naiv, care a crezut ca nu se va afla de colaborarea lui.

 2. Exclusivitate pentru ce? Ofera Desteptarea salarii exorbitante? Cred ca problema ar trebui pusa altfel. Colaborarea cu un alt ziar afecta prestatia lu’ Kelman la DSA? Termenul “concurenta” nu e cazul sa fie folosit in context, Gazeta fiind un saptaminal cu un tiraj neconcurent Desteptarii. Numai incuiatii de la Desteptarea puteau sa se oftice din atit. Prin urmare, singura ipoteza plauzibila ramine cea lansata de textul lui Razvan. Cornel a deranjat, probabil, pentru ca a scris un articol impotriva FCM-ului, prin urmare, tangential, impotriva ‘lu tata Seche. N-am vazut textul deci nu ma pot exprima cu certitudine in aceasta directie. Interesant este de aflat ce coleg bun l-o fi turnat pe Cornel. Avram stia probabil de colaborare, daca era mai veche, din vremea cind se afla el la Gazeta. La Gazeta si anumiti oameni de la DSA au prieteni.

  Gheorghe greseste folosind termeni ca “fundamental”, in discutie. Cornel e un tip super ok, cu mult bun simt.

  Rob, tu mirosi a Informatia…

 3. Ecaterina, e vorba de un contract. Kelman a semnat in cunostinta de cauza. Daca nu semna, nu cred ca-l dadea cineva afara. Cit despre salariul lui, probabil ca lua mai mult decit un sefuletz de pe la unul dintre ziarele concurentei.
  Ironia sortii (soartei?) face ca el sa fi fost un fel de lider de sindicat, reprezentant al colectivului la negocierile cu patronatul. In aceasta calitate, omul a cedat tot ce i s-a cerut, evident, in defavoarea ziaristilor. De asemenea, in aceasta calitate, n-a protestat niciodata la abuzurile patronatului (de ex cind a fost dat afara – ala abuz – Cristi Sava).

  Daca Pinter era cu adevarat un ziarist curajos, pleca la concurenta si scria de acolo contra lui Seche. Dar asa, cu pseudonim, sa scrii pareri personale contra celui care-ti da leafa, nu mi se pare nici deontologic, nici moral. Pinter trebuia sa incerce sa scrie treburile alea la Desteptarea si, daca nu i le publicau, sa plece. Asa fac ziaristii adevarati.

  Cine l-a turnat? Are cine. Avram e doar unul dintre ei. Dar nu e singurul.

 4. In privinta salariului, oricine are dreptul sa-si doreasca mai mult, multa lume jongleaza cu doua joburi. E treaba lui, daca poate, asa cum e treaba “sefuletzilor” daca accepta salarii mici, direct proportionale, in unele cazuri, de altfel, cu calitatea muncii lor. Nu cred ca e vorba de cotidiene, oricum.

  Faza cu sindicatul la Desteptarea este asa, pentru o iluzie a democratiei. Ce au vrut acolo sefii/patronii aia au facut. Prin urmare, protestul e direct proportional cu lantzul. Asta cu “in defavoarea ziaristilor” e nedreapta in acest context. Ziaristii de la Desteptarea daca ar crede intr-adevar in puterea sindicatului lor ar pune sef unu’ cu gura mare care sa schimbe ceva. Da’ au fost de acord cu Cornel, care, cum spuneam, e un tip cu bun simt, si care, atentie, a avut curajul sa accepte postul asta. Pt ca e un post pe muchie de cutit cind e vorba de patronatul Desteptarii. Da’ de ce sa protesteze numai el cind l-au dat afara pe Sava, de ce nu a protestat toata redactia, de ce n-a protestat seful de sectie? Sa vedem acum cine va fi lider de sindicat.

  Nu mai fi asa vehement impotriva lui ca adevarul e cel putin la mijloc. Numai cite shicane, sa ma exprim eufemistic, a suportat Kelman de la patronat pentru articolele cu kartingul. Editii jenante din arhiva Desteptarii cu dorutzu pe prima pagina spun destule.

  Aspectul deontologic al colaborarii lui Cornel cu Gazeta pe tema FCM-ului nu-l discut, ii las pe cei care cunosc in amanunt chestiunea, n-am suficiente date.

 5. Ma omori cu faza cu “bunul simt”. Am zis eu ca ar fi nesimtzit? Cit despre ce ar fi avut de suportat, cred ca era treaba lui sa se opuna fazelor cu kartingul. Ani de zile n-a protestat, dupa cum nici acum n-a facut-o. Repet, nu incerca sa-l transformi in disident. Kelman e un tip deosebit, cu multe calitati, dar nu e inzestrat cu prea mult curaj. Nu il acuz, doar constat. Si inca ceva: daca e o vina in aparitia lui “dorutzu” pe prima pagina, aceasta nu-i apartine lui, ci sefilor de editie.
  Zici de shicane? Iarasi l-ar fi scapat demisia… Vorbesti parca ai fi Ramona Ionescu, data si ea de curind afara de la Trust… Alta mare disidenta post-coitum.

 6. hahaha Pari usor scos din pepeni, ceea ce e amuzant inevitabil. Declaratiile noastre se echilibreaza. Dupa cum vezi eu nu vorbesc in termeni ca “acuzat” sau “dizident”. Ma doare’n paispe de faza cu dizidenta. Am intervenit pentru ca declaratiile tale nu acoperau tot spectrul problemei. Si nu, nu-s Ramona Ionescu, alt motiv de amuzament in mesajul tau, si in cazul de fata nici nu conteaza cine sunt, ma plasez de regula de partea celor acuzati. E bine ca un outsider sa-si formeze o imagine corecta asupra realitatii.

  Daca acolo toata lumea si-ar da demisia pentru fiecare ineptie a sefilor/patronilor, in doua zile, cu indulgenta, s-ar goli redactia, ce a mai ramas.

  Si da, Cornel are bun simt. Te oftici? 🙂

 7. Nu ma oftic deloc. Dizident se scrie “disident”. Cine esti n-are importanta pt. mine, eu fiind un fan al pseudonimelor. Pe net, nu pe hirtie. Si nici de curiozitate nu mor. Cit priveste ineptiile sefilor/patronilor, e plina presa toata de asa ceva. Ia de exemplu Monitorul sau Informatia. Sau aproape toate. Desi Desteptarea e un caz special, irepetabil. Dar se poate si mai rau