O mare de intuneric

11
19

Daca statisticile BRAT ar fi o harta cosmica, Bacaul ar fi gaura neagra inconjurata de stele.

Cam plastica aceasta comparatie. In toate judetele din jur presa locala se vinde. Adica se vinde bine. Ziarele locale din judetele Moldovei au tiraje relativ bune, numai in Bacau toata presa locala vanduta intr-o zi nu insumeaza nici macar cat vinde un singur titlu mai acatarii dintr-un judet vecin.

Intrebare – intrebatoare: cine poarta raspunderea pentru situatia din Bacau: ziaristii, patronii de presa sau cititorii?

11 COMENTARII

  1. Draga Razvane, felicitari in primul rand pentru blog. Mi se pare muuuult mai bun decat jafurile piticului, gramoului sau zosoului. In fine…

    Ai oferit cateva variante in finalul post-ului si cred ca intrebarea este mai mult retorica. Pentru ca tot n-am ce face in urmatoarele 10 minute o sa-ti scriu un comentariu :).

    Eu citesct presa pe internet mai ales de cand cu netu asta, nu prea mai cumpar nici un ziar. Totusi, oricine poate remarca directia pe care merge Desteptarea. Cred ca ziarul se cumpara doar asa, ca o alternativa, nicidecum pentru editorialele scrise acolo. Poate multi s-au obisnuit sa ceara de la chiosc desteptarea si au ramas blocati pe faza asta. Intru si eu pe situl lor ca si pe ZdB dar nu gasesc nimic interesant. Ii trag un scroll de sus pana jos si ies. Vizita mea la ei dureaza sub un minut.

    Cred ca atat patronii – cum e cazul Desteptarii – care de mult nu mai trage clopotul desteptarii ci mai degraba s-au reprofilat pe manipulare si spalare pe creier – sunt vinovati cat si ziaristii. In primul rand – ca si in alte domenii – ziaristul trebuie sa aiba o anumita personalitate. Greu mai gasesti oameni cu personalitate in ziua de azi. Ziaristul trebuie sa fie vertical. El trebuie sa se jertfeasca intr-un fel, pentru a oferi informatii adevarate si pentru a raspandi un curent pozitiv printre cititori. El nu trebuie sa se sperie de mafiotii care il pot ameninta nici de consecintele negative pentru unii, care ar surveni de pe urma articolului lui. Ori asa cum ai scris si matale aici unii ziaristii sunt pupinXXXisti. Ma refer la cazul relatat si in Jurnalul evident.

    Ziaristul trebuie sa apere anumite valori cum ar fi dreptatea, morala, bunul simt, ca sa numesc doar cateva. Ori in ziua de astazi aceste valori sunt perimate. Acuma banul dicteaza, ban care trebuie obtinut indiferent de mijloc. N-ai tiraj> Pune o gagica goala acolo, fa o fata de la pagina 5 si urci automat in top. Problema nu-i neaparat tirajul ci calitatea articolului. Eu asa vad problema. Ziaristul trebuie sa ridice probleme, sa problematizeze. Ziaristul nu trebuie sa fie un papagal sau o masina de scris. El trebuie sa reflecteze, sa nunateze sa gaseasca solutii, sa ofere alternative.

    Orin in Bacau este nevoie de o presa serioasa, este nevoie de mai multe dezbateri publice, dar este nevoie si de o educatie corespunzatoare in familie. pentru ca degeaba esti tu asa cum trebuie sa fii daca cititorii prefera fituica Libertatea….

    toate cele bune

  2. Nu exista in Bacau stire. Exista mai multe versiuni ale aceluiasi eveniment, tratate conform unei politici patronale, editoriale si imibagcevale.

    Un secret pentru cei ce nu lucreaza in presa bacauana. Nu exista control politic in sensul in care il gandim cu totii (suna x-ulescu noaptea si ordona redactiei sa bage ceva despre dusmanul lui de moarte). Sunt si cazuri din astea, insa destul de putin. Predomina, in schimb, un aer apasator, orwellian. Ziaristii scriu conform unui tipic, unui model tipizat, pe care si-l asuma, luandu-l cu ei si la urmatorul job. Ziaristii strabat atatea redactii, pentru ca sunt perceputi 1) ca niste buni executanti de ordine 2) ca niste oameni slabi, ce se integreaza natural in politica patronatului, fara nicio problema.

    Nu vorbesc, desigur, de toti.

    Eu cred ca ziaristii sunt de vina. Pentru ca nu si-au educat patronii sa gandeasca pentru o noua era. S-a terminat perioada razboaielor politice, in care ziarele jucau un rol fundamental. Acum trebuie sa faci bani din presa, sa atragi oamenii catre o doctrina, o politica; gata cu atacurile, ca nu mai e nimeni interesat. Din pacate, noi vorbim, noi ascultam. Patronii nu pot fi acuzati ca se poarta cat se poate de natural, conform backgroundului familial si profesional.

    PS. Ca tot va aparea cineva pe aici si ma va numi “sclavul patronului meu”: pot eu sa fiu de dreapta din copilarie, ca tot sclav voi fi considerat. 🙂

  3. ca tot vorbeam de SEO ar trebui conceput si un minidictionar pentru regionalisme si englezisme 🙂 – ma refer la “imibagcevale”.

    asta cu aerul orwellian din redactie e una dintre cele mai amuzante fraze citite pe net ::))))) o voi tine minte multa vreme mai ales cand vine din partea cuiva direct implicat in media, e si mai demna de crezare 🙂 totusi cred ca un aer orwellian bantuie in intreaga societate romaneasca, iar mentalitatea care ar trebui schimbata priveste intreaga societate. Trebuie schimbata si mentalitatea cititorului, sa-l educam/invatam cum trebuie sa arate un ziar si ce trebuie sa contina.

  4. Ce, nu e un cuvant bun pentru implicarea afectiva a ziaristului intr-un produs care nu il reprezinta? 🙂

    Nu se poate schimba mentalitatea unui cititor. Asta e o iluzie periculoasa daca esti vanzator media. Vezi Brat-ul: cel mai citit cotidian este Libertatea, ziar care nu si-a propus sa isi educe deloc cititorul, ci doar sa faciliteze lipsa de educatie. Eu ii spun “ziar-burete”, adica preia si transmite energii, contribuind doar cu elementul poros, de legatura, nicidecum cu partea afectiva sau creativa. Si functioneaza. Sunt oameni care cumpara ziarul ala doar pentru a se holba la niste fatuci urate, de prin pagina 5, de care gaseste si acasa, in gospodarie; altii cumpara ziarul pentru glume, sau pentru fata de la meteo, sau pentru analizele politice de buzunar.

    E bine, e rau? Pai, nu stiu daca e bine, dar situatia presei bacauane ma face sa cred ca e totusi mai bine decat vagauna in care ne invartim momentan. Noi nu putem nici macar sa ne gandim sa il educam pe cititor, pentru ca: a) nu-l mai gasim b) iar in situatia in care l-am localiza, ne-ar fi extrem de greu sa scriem doar pentru el.

    Ideea e ca nici noi nu mai stim ce sa contina un ziar. Si chiar daca am sti, nu putem sa educam pe cei de sus pentru a ne dea ocazia sa ne punem in valoare ideile. Daca Libertatea e un ziar-burete, noi suntem ziaristi-burete.

  5. ba frate da esti tare :)) elementul poros ? 🙂 mai ai d-astea ? hai ca nici pe siturile de bancuri n-am ras atata 🙂

    am intrat odata pe blogul ellaidei si am citit ca a gasit un fir de par rosu in merdeneaua cu ciuperci. De aia am zis ca trebuie un ghid elaborat pt traduceri din ardeleneste in moldoveneste samd, mai ales ca si basarabenii vor sa oficieze limba moldoveneasca 🙂

    Cat priveste cititorul bacauanu sa stii ca daca scrii ce trebuie se-aduna. Macar pe net si tot iti da un click. Eu raman la parerea ca un ziarist trebuie sa aiba ceva minime cunostinte in filosofie, religie, medicina, samd, fara a fi neaparat un filosof, un doctor, sau un om religios, pentru a oferi un tablou cat mai larg cititorului…

    Citeam spre exeplu un articol scris de o jurnalista – crede ea – in Curentul. Articolul era despre Pelerinajul de la Iasi. Finalul se incheie cu:

    “Sper s? m? ierte Dumnezeu, dar moa?tele Cuvioasei Parascheva au fost detronate de tot sensul credincios tocmai de aceste manifest?ri care iau amploare.”

    Intrebare:

    – cum pot fi niste moaste detronate?

    – cum pot fi niste moaste detronate de sensul credincios, adica cu ce alt sens ramane daca dispare cel credincios?

    – cum afecteaza celelalte moaste pe cele ale Sfintei Parascheva, cu alte cuvinte in ce proportie si celelalte pelerinaje (aceste manifestari) contribuie la aceasta detronatre ?

    – cum adica iau amploare? Le organizeaza cineva? Directioneaza cineva in mod voit lumea spre aceste moaste? li se face publicitate? In ce sens iau amploare? Care-s motivele?

    ori cu asemenea jurnalisti iti dai foc la valiza tata!

    mult mai gandit a fost articolul din Adevarul, tot pe aceeasi tema si pe acelasi ton.

    alte detalii am dat aici: http://sceptik.wordpress.com/2007/10/15/indiferenta-si-rea-vointa/

    si aici: http://sceptik.wordpress.com/2007/10/11/o-nedumerita-ca-nu-intelege-de-ce/

    asadar, poti beneficia de toate optimizarile SEO ca tot degeaba.

    Acuma ma duc sa servesc o cafea aburinda cu niste biscuiti 🙂

  6. faptul ca se comporta ca un burete nu-i neaparat un lucru ra ca abia stim care intra in target…

    Totalul – adeptii Libertatea = segmentul de piata pt care se da lupta intre ziarele civilizate

    eu cred ca daca s-ar scrie in presa locala articole mature cu privire la viata noastra de toate zilele, ratingul ar creste. Cei ce vor barfe au de unde alege… duca-se in alta parte… insa editorialele atat din Desteptarea cat si din Zaiarul de Bacau lasa de dorit. Celelalte stiri sunt prezentate mai bine, dar la partea problematizare stam foarte prost.