Panaceul uninominal

  3
  19

  S-a intors roata si acuma Basescu e ala care convoaca referendumul. Parerea mea e ca va fi unul inutil.

  Votul uninominal a devenit un lait-motiv, o goanga pe care o arunca in fata toti politicienii.

  A fost de ajuns ca a fost bagat pe agenda publica, in rest nu s-a mai discutat nimic despre tipurile de vot uninominal, despre riscuri, despre dedesubturile acestei probleme. Nu, toata lumea a dat cu uninominalul.

  Care, sa-mi fie iertata parerea, nu e un panaceu pentru Romania. Nu este medicamentul universal pentru bolile politicii romanesti. Nu este defibrilatorul cu care sa trezim la viata spiritul civic din politicieni.

  Toata lumea o da cu parlamentarii care dorm si nu fac nimic. Fals. Asta e doar partea vazuta a asibergului.

  Ei sunt doar o parte din sistem. Ce nu se vede sunt straturile de functionarasi care trebaluiesc in spatele alesilor. Si care sunt cei care hotarasc lucrurile (evident, atunci cand serviciile nu au nici o opinie).

  Nu se vad functionarii din ministere, nu se vad functionarii impusi pe criterii politice in administratie.

  Pe astia nu-i schimbi cu uninominalul.

  3 COMENTARII

  1. Asta nu inseamna ca nu e nevoie de uninominal. Ca nu e panaceu universal, sunt perfect de acord. Dar avem nevoie de o schimbare majora in modul in care ne selectam reprezentantii.

   In seara asta sunt suparat. Sustin sistemul proportional german (votul de compensare) inca din 2002. Am fost extrem de bucuros ca PNLul si PDul s-au declarat de acord cu acest sistem, in ciuda social-democratilor. Vad acum ca Basescu, in ura sa anti-liberala, a decis sa sustina varianta pesedista, o prostie incalculabila pentru un stat ca Romania. Iar PDistii s-au incolonat ca fraierii, uitand ca acum o saptamana si-ar fi taiat venele pentru votul de compensare.

   Sictir!