25 noiembrie – o zi ca oricare alta

  7
  28

  Pe 25 noiembrie se vor petrece doua lucruri: alegerile europene si referendumul.

  Voi zice “pas” la ambele.

  In primul rand, nu voi vota pentru alegerile europene deoarece nici unul dintre partide nu a considerat ca Bacaul ar merita un loc eligibil pe lista pentru Bruxelles.

  Bacaul este, totusi, primul judet industrial al Moldovei, unul din judetele care, in mod traditional, alimenteaza bugetul national, este, economic vorbind, dezvoltat.

  Ar fi meritat, zic eu, un europarlamentar.

  In ceea ce priveste referendumul, mi se pare cel mai mare tembelism din ultima perioada.

  7 COMENTARII

  1. Toti au candidati care ar putea reprezenta Bacaul. Daca ar lua 90-100 la suta din voturi. Cel de la PNL este, intr-adevar, mai bine plasat – locul 13.

   Si celelalte partide au candidati din Bacau – pe locul 17, 22, sau mai la coada.

   Ideea este ca sunt disponibile 35 de locuri pe care se bat cateva sute de candidati. Si numai primele 5-7 pozitii de la partidele importante sunt sigure.

  2. Nu inteleg de ce e referendumul un tembelism.

   “Nevoia de a schimba clasa politica este atat de mare incat aici nici macar PD-ul nu a putut gasi un compromis cu mine. N-am auzit aceasta dezbatere cat timp am fost presedintele PD. Vor avea probleme si vor avea toate partidele. Strategia sa-si tina partidele inchise si sa vaneze cate un vot, cate un deputat, isi va arata roadele, n-au oameni. Va trebui ca in perioada imediat urmatoare toate partidele inclusiv PD sa permita intrarea in interiorul lor a unor oameni valorosi” (Traian Basescu, EvZ).

   O mai da si Basescu in diverse de multe ori (inclusiv cu ura asta complet lipsita de utilitate indreptata impotriva boului de premier) dar aici a pus punctul pe i. Trebuie sa terminam cu modul asta schizofrenic si ocult de a face politica: ajuns sef de partid, individul ii da afara pe toti oamenii de valoare, pentru ca sa isi asigure scaunul. Sta 20 de ani in el, isi numeste apropiatii in functii publice (nu prea multe, ca sa nu aiba disidenti) si incearca din rasputeri sa obtina minimul necesar unei vieti confortabile. Caz destul de intalnit si in judetul Bacau. Stiu sigur ca niciunui politician bacauan important (vorbesc de cei cu functii in partide) nu le convine uninominalul. Dar atunci cand tinerii ignorati, fie ei pesedisti, pedisti sau liberali, se aduna pe la colturi si isi exprima increderea ca referendumul va trece cu bine, parca imi revine speranta in suflet.

   Nu e solutie finala, e inceputul unui drum pe care trebuie sa il parcurgem. Personal, nu sunt de acord cu uninominalul, consider ca o regionalizare politica ne-ar fi fost mai utila (adica legea sa ne permita sa fondam cu usurinta partide la nivel de regiune/judet) din punctul de vedere al implicarii cetateanului in actul politic. Dar merge si asa. Putin ma deranjeaza ca Adrian Copilul Minune va ajunge in Parlament: a fost ales de majoritatea cetatenilor din circumscriptie, foarte bine! Asta e democratia.

   kristofer, nenea Palar viseaza frumos. Nu va obtine nici in visele lui cele mai frumoase procentele necesare pentru postul de europarlamentar. Dar e un mesaj ce poate prinde cu usurinta la un bacauan, deci merge pentru campanie. O singura corectie: cea mai bine plasata candidata este cea de la PNG, pe locul 8 sau 9 parca. Nu ca ar avea cineva sanse.

  3. Alex, cand am zis cea mai buna pozitie m-am referit inclusiv la sansele de a prinde un loc la Brixelles. O fi candidatul PNG pe 8 sau 9 (desi, parca e pe 10), dar sansele sale sunt mult mai mici decat ale lui Palar de pe 13. Si daca mai ia bataie Steaua mult, nici nu mai apuca PNG-ul vreun loc.

   Referendumul e un tembelism pentru ca in loc sa fie dezbatut de Parlament, societatea civila (aia cata este daca o fi existand asa ceva), de cetateni, vine Basescu si spune alegeti ce va propun eu pentru ca e mai bine.

   Sa mai spun ca in urma cu doar cateva saptamani varianta propusa de Tariceanu era agreata de PD pentru ca dupa ce premierul a anuntat-o, a fost decretata “eretica” de pedisti?

   Aici este tembelismul: ca unii politicieni nu au kwaie si se invart dupa soare.

   In rest, frumoasa descrierea cu politicianul care sta 20 de ani si-i da la o parte pe toti din jur 🙂 E fix seful PD-ului bacauan.

  4. ba, eu am sa ma prezint la urne (nu ca asta ar fi de mare interes national) chit ca am asa o greatza care de ceva timp nu-mi mai da pace deloc… ma duc la urne, iar ce-oi face in cabina am sa vad la fatza locului. si ma duc la urne tocmai pentru ca e de datoria (si) a mea de a “construi” societatea aia civila care momentan nu este. si tocmai pentru a ma pune “in razboi cu toata lumea” si de a demonstra ca nu-mi dicteaza mie nici basescu, nici tariceanu, nici becali sau hagi ce si cum sa votez! 😀