Bounce rate

Bounce rate = Procentul vizitelor care au avut o singura afisare.

Daca nu sunteti din Bacau, nu va intereseaza randurile de mai jos.

M-am intrebat de o buna bucata de vreme de ce Desteptarea are cu circa 2.000 de vizitatori/saptamana mai mult decat Ziarul de Bacau. In permanenta. Asta, desi a restrictionat accesul la articolele de pe site, Page Rankul este mai mic, site-ul este mai prost, SEO lipseste…

Dar este in Trafic.ro mai sus cu cateva locuri decat Ziarul de Bacau.

Inexplicabil, nu?

Poate ca nu. Trafic.ro a introdus recent o noua categorie de statistici. Bounce rate.

Care spune multe. Daca aceasta valoare este mica, inseamna ca site-ul are vizitatori regulati, care citesc mai mult de o singura pagina. Cu cat valoarea este mai mare, adica un procent tot mai mare de vizitatori inchid site-ul imediat dupa ce ajung in el, inseamna ca site-ul este vizitat mai mult din intamplare.

Un bounce rate mare ar putea avea ca explicatii:

– Spam. Cineva are mii de adrese de e-mail si trimite linkul acestora.

– Promovare prin publicitate web (google adwords, de exemplu).

– SEO pe anumite pagini (adica 1-2-3 pagini sunt mai bine indexate in Google si pe ele intra tot timpul vizitatorii).

– furt pe fata. Exista o serie de programe de generat trafic fals. Acestea acceseaza o pagina (de obicei prima pagina) a unui site de un numar de ori specificat de cel care desfasoara operatia.

Sa vedem.

Desteptarea are un bounce rate cuprins intre 62.16 % si 75.99 % in ultimele 20 de zile. O valoare imensa. Adica in jur de trei sferturi dintre vizitatori au inchis site-ul imediat dupa ce l-au deschis. Naspa.

Sa facem niste comparatii cu colegii de Trafic.

Ziarul de Vrancea. Bounce rate intre 30-40 la suta. Rar 51%

Umbra Online: 40-50%

Jurnalul de Botosani: 40-50%

Obiectiv de Braila – 25-40 %

Ziarul de Bacau – 35-45%

Primele trei explicatii, cred ca se exclud in cazul Desteptarii…

8 COMENTARII

 1. persoana care a scris chestia de mai sus…ori e un mic “furacios” de id-uri… ori e prima data pe site si nu stie ca deja semneaza altcineva cu id-ul respectiv… dar , in fine… chestia cu id-urile e greu de controlat… si mi-o fi simtit cineva lipsa de pe site in ultimul timp, cine stie ?

  Si-acum… ca si ziarist local…parerea mea e ca… cu sau fara bounce rate, cel mai citit ziar ramane Desteptarea. Si oricum… la cate demisii pe motive de cenzura politica s-au inregistrat la un anumit ziar in ultimii ani, eu nu m-as lauda asa de tare cu performantele…

 2. Codrin e un fel de “adevarata fiica a Mamei Omida”

  P.S.: Codrin, crezi ca e cazul sa ridici piatra? La voi, cenzura politica e impregnata in pereti, in aer. Trebuie chemat un popa, sa exorcizeze dracii de pe-acolo.

  P.S.2: Din pacate, Alin, si altii de pe-acolo, au avut ocazia sa se dovedeasca drepti, morali, acum un an, cind a fost primul val de demisii, pe motiv de cenzura. Personal, sunt convins ca Alin a ajuns acolo unde-i e locul. Monitorul e de nivelul lui.

 3. Sa nu confundam un blog cu un site de ziar. La blog ultimele articole sunt disponibile in general pe prima pagina integral, deci nu mai e nevoie sa intri si pe alte pagini. La un site de presa pe prima pagina vezi titlurile si, eventual, o scurta descriere. Ca sa citesti totul, trebuie sa intri in paginile “de interior”.

  Teoretic, Bounce rate-ul la un blog e mai mare decat la un site de ziar.

  Codrin, ia intreaba tu la “tehno” care e butonul pe care apasa ca sa adauge vizitatori la site. ca atunci cand era Iacob director cu asta isi incepea ziua… Cel putin asa se lauda el…

 4. Self, multumesc pentru precizari. Nu am facut o tragedie din faza cu id-ul… asta e…aveam o vaga banuiala ca e posibil sa nu fiu singurul cu acest prenume de pe planeta 🙂 Si multumesc pentru intelegere, ca oricum nu am drepturi de autor asupra id-ului. (“furati” trebuia sa pun intre ghilimele, dar am uitat. Sorry).
  Gheorghe (buna aia cu adevarata fiica 🙂 da’ acu’ le inteleg pe bietele intreprinzatoare cinstite haoleu…gata, ca dau in discriminare si xenofobie si iar ne pomenim c-un miting de-ala ca azi, de se umple centrul…de jandarmi…) si Razvan… nu intru in polemica. Mai ales ca nu ma pricep la chestii tehnice, gen bounce rate si butoane. Mi-am exprimat o parere. Pe care mi-o pastrez. La fel cum si voi o aveti pe-a voastra.