joi, iulie 18, 2024

Despre cat de eficienta economic este poluarea

In Bacau avem o firma care se cheama Amurco. E continuatoarea celebrului Sofert (CiCh), combinatul de ingrasaminte chimice, care a otravit decenii intregi orasul cu amoniac.

In Bacau avem si o Agentie pentru Protectia Mediului dar si Garda de Mediu.

Care, in rarele ocazii in care reusesc sa-si dea seama ca a fost poluare in Bacau de la Amurco, trag o amenda mai mult de ochii lumii, amenda care va fi contestata in secunda urmatoare de societatea producatoare de poluare.

Zic “in rarele ocazii” pentru ca, de cele mai multe ori, prin nu stiu ce minuni si lipsa de aparatura, cei de la Mediu nu reusesc sa determine a cui a fost vina pentru poluare sau, mai mult, cand au fost sa faca masuratoarea, ca un facut, tocmai s-a schimbat vantul si a dispersat norul de amoniac.

A spus cineva de spagi?

Am de an firma in cauza polueaza constant orasul cu amoniac si nimeni nu ia vreo masura. Teoretic trebuia sa-si instaleze filtre, sa aiba un plan de reducere a poluarii, etc.

Mereu se gaseste cate o scuza: firma da de munca oamenilor, ajuta economia judetului, e un contribuabil important…

Ei, bine, nu-i asa.

Daca ne uitam pe ultimul bilant al societatii (cel din 2006), vom vedea ca societatea are mai putin de 750 de angajati. Ca a avut o cifra de afaceri de 81.251.610 de lei insa la final a rezultat o pierdere neta de 8.024.001 de lei.

Care va sa zica pierdere, deci adio impozit pe profit. Firma are datorii de 26.755.423 de lei (peste un milion de dolari, dupa socoteala mea) si creante de numai 1.418.266 de lei.

Firma are pierderi, deci, e clar ca nu-si plateste impozitele. Rezulta ca valoarea economica pentru comunitate este zero.

Firma are circa 750 de salariati. Pe care-i plateste cand isi aminteste.

Cu tot resp0ectul pentruoamenii care ar ramane fara locuri de munca, eu cred ca as alege in favoarea incetarii poluarii.

Alte titluri