O banca prea curioasa

    5
    18

    Acum cateva zile, stateam si ma holbam la monitor. Pana am vazut o reclama – ceva cu plata facturilor on-line.

    Si mi s-a aprins beculetul. Ca eu pierd 2-3 zile sa platesc toate angaralele.

    Am intrat pe site, m-am uitat putin si am completat un formular prin care invitam banca (am si spus ce agentie as prefera, ca e la doi pasi de job) sa ma contacteze.

    Azi m-au sunat, m-am dus la ei, am stat cuminte pe scaun si le-am explicat ce vreau, am deschis doua conturi – unul in lei, unul in euro, ca sa platesc si pe internet si sa pot sa si incasez prin paypal, si astept sa primesc in cateva zile cardul.

    Toate au fost bune si frumoase pana in momentul in care banca m-a intrebat daca mai am conturi si la alte institutii. Am raspuns cinstit ca da. Dar banca nu s-a multumit. A vrut sa stie la ce banci mai am eu conturi.

    Moment in care am intrebat daca aceasta informatie este esentiala pentru completarea datelor din formular. Iar banca, prin intermediul domnisoarei care ma interoga a scaldat-o. Iar eu am zis inca o data ca, da, am, si atat.

    Si am evitat sa dau aceasta informatie. Pe care nu cred ca banca era in masura sa mi-o solicite. La fel cum, in momentul in care am fost interogat de un consilier de asigurari, nu am scris niciunul dintre cele 10 numere de mobil ale unor prieteni, asa cum mi s-a solicitat.

    Pentru ca aceste informatii sunt mana cereasca pentru banci sau firmele de asigurari. dar sunt date personale si asa trebuie sa ramana.

    O mica introducere in probleme apararii intimitatii, aici.

    5 COMENTARII

    1. Razvane, poate ma insel, insa cred ca banca vrea sa stie cu ce alte banci lucrezi ca sa te verifice. Nu stiu daca in Ro exista un birou central in care sa introduci CNP-ul si adresa, de ex, si sa-ti scoata toate creditele si activitatile financiare, rapoarte, impozite platite sau nu, etc.
      Verificarea unui nou client e o practica super-curenta in tarile civilizate. Including Romania 🙂 Nu trebuie sa iti inchipui ca vor altceva decat ceea ce vor in realitate. E vina duduii de la banca ca nu ti-a explicat. Dar asta doar daca esti client nou al bancii. Daca esti insa client vechi, atunci e nasol.

      La faza cu consilierul de asigurari, e corect cum ai procedat. Pt ca scopul evident era sa-i streseze pe amicii tai cu oferte.

    2. In Ro exista Biroul central de Credite si Centrala Incidentelor de Plati. oricine poate fi verificat si daca are restante, este indemnat sa-si achite intai datoriile la alte banci si abia dupa sa ceara un alt credit.

      Numai ca eu nu voiam credit, voiam doar un cont. Ei nu trebuie sa verifice la celelalte banci, trebuie sa ma identifice la Biroul central de Credite. Cu ce ii ajuta faptul ca le spuneam la care alta banca mai am cont de economii sau card de debit (nu credit)?

    3. @arhi
      Ia mai intereseaza-te! Bancile colaboreaza intre ele tocmai ca sa evite tepele de la clienti. Firmele, da, fac cum spui tu. Tin secreta baza de date. Banca are obligatia sa puna la dispozitia altei banci toate datele financiare ale unui client. Bineinteles, banca care intreaba trebuie sa demonstreze la ce-i trebuie informatia.

      In Ro, la un moment dat a venit la mine unul cu un CEC de cateva sute de milioane sa ia materiale de constructii. Mi s-a parut dubios si cat i-am dat o cafea, am sunat la banca mea si i-am dat nr cec-ului si date despre individ. Banca mea a sunat la banca lui si in cinci minute m-a resunat si mi-a spus doar atat: Nenea din biroul tau are in cont o suma care NU acopera ce ti-a scris el pe CEC. Faci ce vrei cu info asta!
      Si am facut: i-am aratat usa. S-a dovedit apoi, cand l-a arestat politia, ca daduse teapa la 3 firme pana atunci. How about that?

      Asa ca…pana si in Romania functioneaza sistemul. Totul e sa stii cum sa-l gadili 🙂