Versetele satanice

19
20

S-au vandut in draci 🙂 la Bacau. In cateva zile s-a epuizat tot stocul de la libraria Glissando, desi pretul nu era prea mic – vreo 50 de lei pe bucata.

Acum nu stiu daca au fost cumparate pentru ca au fost declarate defaimatoare de Biserica Ortodoxa sau pentru ca exista multi literati care au citit Coranul si vor sa faca o comparatie…

19 COMENTARII

  1. Cartea e foarte greoaie la citit si nu vor fi multi care vor intelege ce-i cu ea si de ce a nascut atatea controverse. In umila mea opinie, e o carte de rahat, care a beneficiat de o imensa publicitate pt ca musulmanii s-au oparit cand a aparut. Bineinteles, nici unul dintre ei n-o citise, altfel s-ar fi sters cu ea la fund si nu mai facea nici unul scandal 🙂

  2. sunt convinsa ca majoritatea cumparatorilor sunt adolescenti. astfel de carti au fost tot timpul o provocare pentru acestia, indiferent ca inteleg sau nu mesajul real al scriiturii… la fel ca “febra” cioran, eliade, coleho etc. va trece si “febra” versetelor satanice.
    mi-aduc aminte ca in adolescenta eram tentata sa citesc tot ce parea impotriva firii… multumesc lui dumnezeu ca nu m-am sinucis pana acum :))))))
    eh… pana una alta e bine ca se cumpara. asta inseamna ca inca se mai citeste(?)! :))
    si nu mi se pare scump. ce-s 50 de lei in ziua de astazi? 😀 am sa mi-o cumpar si io!

  3. nu-s chiar in totalitate de acord cu tine in ceea ce-l priveste pe coelho. s-a lansat in romania cand noi eram oarecum trecuti de varsta potrivita pentru a citi alchimistul. pentru adolescenti e o carte buna. cel mai mult mi-a placut “diavolul si domnisoara prym” (sper ca n-am gresit numele 😀 ). restul hmmmm, usurele, dar nu lipsite de valoare sau poate sunt eu mai toleranta 😀
    ma rog, cica gusturile nu se discuta, uite mie de exemplu, imi place foarte mult pascal bruckner, un autor de asemenea “la moda” si cu toate acestea nu tocmai tolerat 🙂

    ush! as mai zice ceva da’ tre’ s-o tai!!
    o seara minunata tuturor 🙂

  4. Oamenii sunt inclinati spre a face mai repede raul decat binele, care presupune o oarecare constientizare. Din pacate traim vremuri tulburi, iar situatia in Biserica dupa atatea decenii de comunism este la fel, tulbure. Totusi marii duhovnici care si astazi ii gasim in mijlocul nostru stau marturie vie despre roadele credintei. Lumea crede ca daca ajunge ca Harry P poate face orice… vraji, bani, etc… Vor avea o mare surpirza. Toate duc la indracire si sa stiti ca indracirea nu se manifesta neaparat in crize. Impietrirea inimii sau intunecarea mintii sunt tot forme de indracire… Dumnezeu sa ne lumineze!

  5. Razvan, imprumut-o/cumpar-o si citeste-o. Pana in acest moment (pagina 59, editia de la Vintage) mi se pare o carte faina. Nu inteleg in schimb de ce spui ca s-ar putea face o comparatie intre Coran si Satanic Verses.
    A fost cumparata fiindca traducerea a fost asteptata aproape 20 de ani numai Dana Craciun avand curajul sa se apuce de ea, sa o intoarca in romana. Publicitatea facuta de biserica romana a ajutat, dar nu cred ca in masura in care adolescentii ar cumpara-o fiindca e contra (totusi e 50 de lei si iti ia 3-4 zile din viata).

  6. n-as zice ca rushdie e chiar de mana a doua, tinand cont ca e scriitorul care a primit premiul “Booker of Bookers” care s-a acordat o singura data de la infiintarea Booker Prize, cel mai prestigios premiu pentru cartile in limba engleza… dar daca alexandru herman zice ca e de mana a doua poate ca totusi are dreptate…

  7. E opinia mea. Nu e neaparat cea corecta. Un premiu nu reprezinta masura exacta a talentului unui scriitor. Rushdie e un literat bun, dar are o faima ce il depaseste. Paradoxul este ca nici el nu si-a dat seama ca scandalul pe care l-a starnit se va amplifica intr-un asemenea hal, altfel si-ar fi dat toata silinta sa scoata pe piata o carte mai buna.

  8. El insusi recunoaste ca “Satanic Verses” nu este cea mai buna carte a lui. A afirmat chiar ca ar fi preferat sa nu o scrie, desi ii este recunoscator pentru faima adusa.
    Parerea mea este ca, dupa ce am citit The ground Beneath Her Feet, nu poti sa afirmi ca Rushdie e un scriitor de mana a doua sau sa il compari (in orice context) cu aia doi de au facut bani de pe urma gospodinelor (Coehlo si Brown). Cartile lui Rushdie sunt literatura, iar premiile si titlurile primite (Sir in UK) demonstreaza in plus acest lucru.

  9. Vremurile au scriitorii lor. Unii nu se exclud pe altii, din fericire. Cum as putea sa pun un semn de egalitate, de mai mare sau mai mic intre Chaucer, Diderot, Virginia Woolf si Salman Rushdie cand ei vin, fiecare, din alt univers? As fi in stare sa jur pe Ulise, ma regasesc in Mrs. Dalloway si mi-am facut licenta despre Salman Rushdie. Sunt convinsa ca orice cititor impatimit este in stare sa emita pareri mai putin jignitoare decat cele de mai sus.
    Ah, si nu va incrancenati pe un subiect depasit de douazeci de ani, va face rau la fiere.