Uninominalul? Ce-i aia

uninominal.jpgEcourile dezbaterii politice referitoare la votul uninominal s-au stins asa de brusc incat ai fi zis ca nici nu au existat vreodata. Politicienii au trecut senini peste acest episod, dupa ce, numai cu cateva saptamani in urma, se zgariau cu caramida pe piept ca doresc inflacarat sa se introduca acest sistem si in Romania.

Se dovedeste, astfel, ca dezbaterea a fost iarasi, doar de ochii lumii, si pentru ca le daduse Basescu o tema de gandire. Evident, ca nu-s atat de naiv sa consider ca insasi insusi Basescu crede in uninominal ca intr-o litera de evanghelie.

Asta este, mergem mai departe, scandaluri avem si daca nu, le inventam… Avem zapezi care au prins autoritatile nepergatite, avem companii aeriene cu probleme, avem epidemie de gripa (nu avem, dar ce conteaza, televiziunile trebuie s-o gaseasca, altfel le scade ratingul), avem primari plecati din tara in mijlocul furtunilor de zapada (nici asta nu conteaza dar asa e romanul, sa-l stie si pe primar ca sufera alaturi de el introienit in mijlocul strazii)…

9 COMENTARII

 1. Acu’ o parere din fuga calului: Romania nu e pregatita pentru uninominal. Cel putin nu pt ala al lui Basescu. Sigur, toti am vrea, dar nu merge chiar asa.

  Daca maine uninominalul e la putere si sunt alegeri, cine crezi tu, Razvane, ca ajunge in parlament? Ai? Un miliardar de carton. Un nemernic care si-a facut reclama cu carnati la oameni. Un neica nimeni fara scoala, dar care e cunoscut publicului larg. Un tzepar care lucreaza cu firme de stat. Ala care detine doua trei ziare.
  Il vezi tu pe Voiculescu ramas in afara parlamentului? No way!

  Nu, Romania nu e pregatita pt uninominal. Cel mai bine e pe liste, dar partidele sa si le curete singure. Numai ca si actiunea asta tine de domeniul SF.

 2. eu cred ca romania nu e pregatita de uninominal intrucat habar nu are ce e acela “uninominal”. asta este, in opinia mea, principalul risc ce trebuie asumat odata adoptat un astfel de scrutin. ignorantza poate duce intr-adevar, la preluarea puterii de catre unele persoane din cele date de exemplu de stash. pe de alta parte, daca ma uit (nu foarte atent, ca nu-i nevoie) la cei pe care tot noi i-am ales pe liste, imi dau seama ca e vorba tot de caltabosari, corupti etc.

  romanilor nu li s-a explicat cum trebuie ce reprezinta votul uninominal. cred, de fapt, ca nici nu s-a vrut….

  off topic: razvan, vezi ca ai scris “insasi Basescu” in loc de “insusi” 😉

 3. Nenea stash, da aia de pe liste ce sunt? Nu cumva: “un miliardar de carton. Un nemernic care si-a facut reclama cu carnati la oameni. Un neica nimeni fara scoala, dar care e cunoscut publicului larg. Un tzepar care lucreaza cu firme de stat. Ala care detine doua trei ziare”. Diferentza e ca nu-si vor mai cumpara locul de pe liste, ci isi vor cumpara locul cu reclame si minciuni. (hmm, suna cunoscuta treaba)
  Noi ii votam noi sa-i suportam…, Vivat taxe cat mai mari, dari si biruri cu nemiluita, ca, noi, prostii platim
  Asa ca mergetzi la vot fratilor…

 4. rob, cam asta am vrut si io sa spun, dar acum abia, recitindu-mi postul de mai sus, imi dau seama ca nu prea a reiesit… 😀

  e adevarat, trebuie inceput de undeva, ar trebui sa se inceapa insa cu informarea corecta si coerenta a populatiei asupra unor lucruri. in ceea ce priveste uninominalul, inclin sa cred sa nici EI nu cunosc prea multe 😀

  apropos de chestia cu “nu suntem pregatiti pentru democratie”, mi-am amintit de niste cartulii- “puncte cardinale in haos” semnata de nichifor crainic si una a lui radulescu-motru (al carei tilu exact l-am uitat) despre spiritul romanilor- cartulii pe care, daca nu ati facut-o deja, va recomand sa le cititi. 😀

 5. Singura tara in care uninominalul merge e SUA. In rest e varza. Inclusiv in mari democratii occidentale, tot pe liste se merge. Cumva e corect. Si cumva nu.

  Ce ne trebuie sunt lideri de partide corecti si cat de cat onesti. Care sa-i matraseasca din liste pe cei cu probleme de imagine. Abia cand toate astea vor fi puse la punct, romanii vor putea trece la uninominal. Pt ca deocamdata avem 3-4 partide in parlament. Cand se va baga uninominalul, s-ar putea sa ne trezim cu o caruta de partidulete acolo. Si sa vezi scandal cand se va incerca gasirea unui punct comun.

  Nope! Listele sunt mai bune pt balcaniada romaneasca.