Mita legala pentru doctori

Intreaga presa a reprodus astazi un comunicat al Colegiului Medicilor referitor la scandalul provocat de asa-numitul lobby facut pentru legalizarea spagii catre doctori.

In raspunsul la acuzele Transparency International, Colegiul medicilor scrie:

Singura interventie autorizata in aceasta dezbatere din partea Colegiului Medicilor din Romania a fost ca a semnalat opiniei publice faptul ca legea privind drepturile pacientilor (Legea 45/2003) are prevederi exprese privind astfel de relatii intre medic si pacient.

In aceasta lege se subliniaza ca medicul si unitatea medicala nu au voie sa pretinda foloase inainte si in timpul actului medical dar si ca pacientul are dreptul (nu si obligatia) ca dupa terminarea actului medical sa recompenseze medicul sau unitatea medicala.

Nici un ziarist nu a avut minima curiozitate sa verifice ce scrie legea.

In cazul in care curiozitatea l-ar fi dat afara din casa, ar fi descoperit ca seful Colegiului Medicilor a incurcat numarul legii.

Legea 45/2003 se refera la finantele publice locale si a fost abrogata intre timp.

Legea drepturilor pacientilor este 46/2003 si are o prevedere care a scapat mass-media pana acum:

Art. 34. – (1) Personalul medical sau nemedical din unităţile sanitare nu are dreptul să supună pacientul nici unei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta să îl recompenseze altfel decât prevăd reglementările de plată legale din cadrul unităţii respective.

(2) Pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii.

Asta inseamna ca flagrantul de mita pentru medici devine tot mai greu de realizat.

Ar insemna ca pacientul sa-l inregistreze intai pe medic cerandu-i banii. Ca daca lasa singur plicul in buzunarul doctorului, treaba este aproape legala.

2 COMENTARII