Nokia a prezentat recent un concept de telefon mobil care are ca principala caracteristica faptul ca isi schimba forma. Modelul a primit numele “888” si poate fi transformat in bratara, poate fi facut ghem sau poate lua o forma transmisa printr-un sms, de exemplu inima, pentru iubita. Pentru a putea face toate acestea, acumulatorul va fi lichid si nu va avea taste, deoarece afisajul este tactil. LINK
Daca ne gindim ca numai cu trei sute de ani in urma abia se punea in miscare primul tren cu aburi, ca acum cinci sute de ani daca aveai curajul sa afirmi ca Pamintul este rotund si se roteste in jurul Soarelui, erai ars pe rug, progresul tehnologiei este mai mult decit evident.
Singura problema este ca, prinsi de avintul tehnologiei, devenim tot mai grabiti. Ne grabim sa muncim, sa mincam, sa traim, sa iubim. Facem totul pe fuga, in graba, ne bazam tot mai mult pe gadget-uri sofisticate, uitam de familie, cu care ne conversam la telefon, educatia copiilor o lasam in seama televizorului si a jocurilor interactive on-line, iar cind o furtuna rupe retelele de inalta tensiune lasindu-ne fara toata tehnologia cu care ne-am inconjurat raminem descoperiti privind in gol.
Nu mai e nici un aparat care sa ne spuna ce ar trebui sa facem. (Via)
Era si momentul sa apara ceva …diferit
clipul asta circula acum vreun an – maxim doi – pe forumuri, si s-a dovedit a fi doar un fake reusit….nu cred ca are nimic in comun acest “prototip” cu Nokia…
Doar o completare. Niciun om normal la cap nu mai credea in 1500 ca pamantul e plat. Mai ales ca un invatat elenistic, Aristarh, deja demonstrase acest fapt. Singura cauza pentru care Columb a primit atatea bobarnace pana sa fie trimis catre America era ca niciun invatat nu putea sa conceapa (si pe buna dreptate) ca circumferinta Pamantului era atat de mica incat puteai ajunge mai repede in Asia pe apa decat pe uscat.
Cat despre Giordano Bruno, ca imi inchipui ca el este modelul tuturor martirilor arsi pe rug de catre biserica, asta este lista acuzatiilor ce i-au fost aduse in 1600:
1. Holding opinions contrary to the Catholic Faith and speaking against it and its ministers.
2. Holding erroneous opinions about the Trinity, about Christ’s divinity and Incarnation.
3. Holding erroneous opinions about Christ.
4. Holding erroneous opinions about Transubstantiation and Mass.
5. Claiming the existence of a plurality of worlds and their eternity.
6. Believing in metempsychosis and in the transmigration of the human soul into brutes.
7. Dealing in magics and divination.
8. Denying the Virginity of Mary.
Toate au substrat religios, deloc stiintific. Moartea lui a fost doar un episod in lupta contra ereziilor religioase, si nicidecum un sacrificiu pe altarul stiintei.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_888
Filmuletul e de 3 ani pe net, ne-am minunat fiecare la timpul nostru. E faina idea, irealizabila in momentul asta (dimensiunile tranzistorilor se incapataneaza sa nu scada destul). Asteptam.
@Alexandru Herman: Nu cred ca puteau sa il acuze in sec al XVI-lea de faptul ca lucrarea lui “Pamantul nu e centrul universului” nu a primit un aviz favorabil de la raportorii IEEE sau Journal of Physics. Pe langa asta, Giordano Bruno mai incerca sa publice si prin antologii de filosofie. Sunt curios cate dosare ale inchizitiei contin motivele adevarate pentru care se prajeau oamenii. Opinia mea e ca “deloc stiintific” e cam mult spus despre procesul asta.
Inchizitia nu era impotriva stiintei. Iezuitii din China, bunoara, cei mai buni aliati ai ei, foloseau notiuni stiintifice si inventii mecanice pentru a-si promova credinta. Problema aparea atunci cand respectiva persoana intra pe taram religios pentru a demonstra absurditatea unei dogme biblice. Procesul lui Giordano Bruno a fost un simplu caz de pedepsire a unui eretic. Ca ereticul asta a avut si niste idei considerate valide de catre stiinta moderna, e posibil. Dar in niciun caz moartea lui s-a datorat conflictului stiinta-religie. Ala apare mai tarziu, cu iluministii.
Mai grava decat Inchizitia era justitia laica. Ca si acum. 🙂
Alex, nu m-am referit la Giordano Bruno, ci la Galileo Galilei.
Descoperirea unui centru de gravitaţie în afara pământului contrazice teoria lui Ptolemeu asupra cosmosului şi intră în conflict cu doctrina aristoteliană, acceptată oficial de Biserica Catolică. Inchiziţia ecleziastică stigmatizează drept eretică această reprezentare cosmologică şi îi interzice lui Galileu să-şi susţină teoriile.
Bătrân şi bolnav, Galileu este chemat în 1633 la Roma în faţa tribunalului inchizitorial. Ameninţat cu tortura şi umilit, este silit să abjure public ideea că pământul se roteşte în jurul soarelui. Se spune că, printre dinţi, ar fi şoptit: “Eppur si muove” (“Şi totuşi se mişcă”). Scăpat de arderea pe rug, este condamnat la închisoare pe viaţă, pedeapsă comutată apoi în arest domiciliar în casa sa din Arcetri, din vecinătatea Florenţei. SURSA
@Alexandru Herman
“ereticul asta” = Giordano Bruno
“o carte destul de dobitoaca” = Coranul
“Rushdie e la acelasi nivel cu Coelho”
🙂
“Duncan MacLeod” = Alexandru Herman
Razvane, faptul ca pamantul este rotund era un lucru acceptat de Inchizitie. Ceea ce ii enerva pe baieti era, intr-adevar, faptul ca Pamantul nu mai era considerat, de Copernic si Galilei, centrul universului (contrazicand, astfel, niste pasaje biblice) Si totusi, Galilei nu ar fi patit nimic daca ar fi respectat o mica conventie: sa includa in cartea lui si teoria oficiala a geocentrismului. Nu a facut-o.
Cultura bisericeasca medievala functiona dupa un canon ciudat. Daca ti-ar fi cerut papa sa scrii o carte impotriva ereziei luterane, ti-ai fi consumat eforturile si intr-un compendiu cat se poate de complet al respectivei secte. Ai fi injurat-o, insa avand in fata ochilor toate amanuntele. In epoca noastra, cand opinia cetateanului neinformat a ajuns sa atace fundatiile intelectuale pe care s-a construit societatea moderna, e greu sa ne obisnuim in astfel de limite stricte.
Herman, plimba ursu’