Despre restaurante

Ca tot am pomenit de crasme, uite ce ma oftica pe mine:

1. Servetelele. Nene, cand e vorba sa-ti puna servetelul de hartie pe masa, parca s-a declansat criza mondiala de hartie. Unii ar fi in stare sa taie servetelul in doua si sa-ti dea numai jumatete. Frati romani, un pachet de servetele amarate e undeva la 1 leu. Nu va imbogatiti daca impartiti un singur pachet la o nunta si un botez.

2. Meniul. Parca a innebunit toata natia de crasmari. Parca s-au vorbit toti sa desfiinteze bucataria nationala. Pana si la un “impinge tava” gasesti bucate mai diversificate si mai bine alese. Din ceafa de porc cu cartofi prajiti, pizza si, eventual, o tochitura si-o ciorba de burta nu mai iesi. Si daca intrebi la un restaurant “traditional” daca au sarmale, chelnerul face ochii mari cat cepele si iti zice: “Nuuuu, da’ nuoi nu facem nunti aicea…”

3. O ciorba de burta buna trebuie sa fie insotita de smantana si ardei iute. Tu, ca patron de bopdega zgarcit ce esti, crezi ca o sa te imbogatesti daca vinzi smantana si ardeiul separat. Eventual cam la acelasi pret cu ciorba.

4. Lecitina. Ma deranjeaza ca anumiti chelneri nu si-o iau la timp. Eram intr-o crasma cat de cat mai acatarii, dar la care serveau niste pusti care se hlizeau cu niste pustoaice. Am asteptat cat am asteptat sa-mi aduca clatitele si am cerut nota. Pustiul s-a executat foarte repede. Pe nota de plata nu uitase sa treaca si clatitele pe care nu le adusese.

5. Ingramadeala. Daca nu esti atent la unghiul de incidenta si la viteza curentilor produsi de trecerea chelnerilor risti sa-i sarezi supa colegului de masa. Asta in cazul in care ai solnita de aia de care o se tine in mana. De cele mai multe ori, o bucata ieftina de plastic care da extrem de prost. Mai ales daca sarea s-a umezit si oricat ai scutura solnita, nu cade nimic. Nu mai vorbesc de solnitele “deschise” in care poti vedea, pe culori, meniul clientului anterior.

Pe astea mi le-am amintit acum.