Teatru cu actori

Am fost duminica seara la premiera “Play Strindberg” de la Teatrul Bacovia din Bacau. Am redescoperit ca teatrul bacauan revine la ideea pieselor “cu actori”, dupa ce a ratacit luni bune pe caile unor piese “cu text”.

In spectacolul de aseara a contat jocul actorilor si mai putin textul. Drept este ca Requem-ul regizat de Alexander Hausvater a fost o piesa care a iesit excelent, dar acolo a fost un melanj de muzica, lumini, ceva dans, text si joc actoricesc.

Aseara, in schimb, am vazut actori care jucau. Si jucau foarte bine, pentru ca au reusit sa intre in pielea personajelor. E parerea mea, nu sunt critic, insa piesa mi-a placut si o recomand.

A, si ceva interesant: Stelian Preda marturisea, dupa spectacol, ca nu reusea cu nici un chip sa memoreze cuvantul “adulter”, pe care trebuia sa-l spuna la un moment-dat. A incercat sa-l scrie pe mana, insa, personajul trebuie sa se spele pe maini asa ca a scris cuvantul pe spatarul unui scaun 🙂

Play Strindberg –
De FR.DURRENMATT
Cu: Constanţa Zmeu, Stelian Preda, Ştefan Ionescu.
REGIA: DUMITRU LAZĂR FULGA
DECOR,COSTUME: CRISTINA CIOBANU

5 COMENTARII

  1. Textul este foarte greu. Da o senzatie statica piesei, dar trebuie apreciat ca cei trei actori au dat tot posibilulul din lume pentru a produce o dinamica pozitiva spectacolului. Totusi, raman in discutie pauzele nejustificate, momentele moarte si jocul pleonastic manifestat in unele momente. Ramane discutabil daca acest tip de spectacol , la urma urmei Ionescian, mai poate fi gustat de catre consumatorul de teatru din provincie. Raman actori care si-au facut treaba asa cum regizorul si constiinta le-a dictat.
    Sper ca acest spectacol sa nu sufere asa cum au patit-o celelalte. Bafta multa, ce pot sa zic…….