Scurta introducere in mitologia romaneasca

romanianjews_holo_mega.GIF

Cand e vorba de aruncat vina pe altii, romanii sunt campioni. Noi ne-am format o adevarata mitologie din care spicuim din cand in cand, atunci cand avem nevoie sa ne explicam esecurile, desigur nu prin faptul ca am fost prea slabi pentru a razbate ci pentru ca altii, dusmanii, au fost impotriva noastra.

1. Romania – granarul Europei. E un mit atat de vechi si de straveziu, incat nu merita mai mult de cateva randuri. Da, in perioada interbelica eram mari prodicatori de cereale. Dar atat. Altceva aproape ca nu produceam. Si cat produceam, exportam. Parabola lui Eminescu era ultravalabila (aia cu kilul de grau si ceasul)

2. Impostorii si rasturnarea valorilor. Desigur, prezentul este ocupat, inevitabil, numai de non-valori iar adevaratele valori, geniile, mor in mizerie, pentru ca noi nu stim sa discernem. Acest mit e in stransa legatura cu mitul trecutului de aur, in care geniile si valorile se aflau la Putere, tara era prospera si condusa bine, preturile erau mici si suportabile, etc.
Uitam, insa, ca valorile se cern odata cu trecerea timpului. Si ca ceea ce consideram acum valoare, la vremea respectiva nu prea a contat, prezentul de atunci fiind ocupat de alte persoane.

3. Nu mai credem in institutii. Care va sa zica disolutia statului. E un mit inventat de romani dupa ce au reusit sa inchege un statulet. Chiar de a doua zia au inceput sa atace institutiile, argumentul forte fiind “ne-am pierdut increderea in institutiile statului”. Desigur, nici un cuvant referitor la faptul ca chiar acele persoane care se plang de pierderea increderii in institutii pun cel mai abitir umarul la demolarea lor.

4. Tara tuturor contrastelor. Romania, adica. La noi cei bogati se imbogatesc mai mult si cei saraci, tot saracesc. Pai, de ce se imbogatesc? Pentru ca le permitem. Le dam voie sa interpreteze legi, le facem legi pentru ei si ii votam in prostie din patru in patru ani. De ce ii votam? Ca sa ne scoata din saracia sau, mai mult, ca sa-i dea jos si sa-i saraceasca pe aia de au fost la Putere. Ca stim ca nu vom ajunge la banii lor decat daca vom castiga aiurea la Loto, asa ca scoboara-i in saracia noastra si pe aia, sa vaza ce bine e in mediocritate.

5. Tara pagubitilor. Toti am jucat si am pierdut. Macar la Loto, daca nu la Caritas, Gerald, SAFI, FNI… Suntem o natie de pagubiti, de furati, de marginalizati, populatie buna de pe care sa ia statul sau altii sapte piei si-o blana… Ghinionul nostru este ca nu am ramas pagubiti toti deodata. Ci pe rand, ca sa putem rade bine de aia care erau la coada sa ia teapa.

6. Popor tolerant. Desigur, ii primim cu bratele deschise pe straini si le oferim cea mai buna mancare si cazare. Cine a fost recent pe Litoral, intelege mai usor. Nici de religiile altora nu ne legam, lasam locurile de munca pentru chinezoaice si bangladeshi. Evident, ca daca vin prea multi si ne dau lectii de munca, protestam.

7. Popor harnic si muncitor. La strans portofele, la dat in cap, la pus cutitul la gat. La golit bancomate, la furat din TIR-uri, la plantat fetite. O mica minoritate, care munceste pe branci a ramas ciuca batailor, sau, daca vreti, exceptia care intareste regula.

8. N-am invadat pe nimeni. In istoria noastra zbuciumata nu am dus decat razboaie de aparare. Sa punem incursiunile facute de daci in Moesia, la jaf? Operatiunile de pedepsire ale sarbilor, puse la cale de Iancu de Hunedoara? Atacarea Pocutiei de catre Stefan cel Mare, in contul unei datorii mai vechi? Razboiul de Independenta? (doar nu s-a purtat pe teritoriul romanesc). Razboiul balcanic din 1913? Agresiunea contra Rusiei in 1941? (dincolo de granitele Basarabiei).

SURSA FOTO