La tranta cu Adobe

envelope.jpg

Coperta DVD-ului trimis la San Jose

Doi bacauani – parinte si fiu – sustin ca au descoperit importante erori in tehnologia Adobe Flash si cer 100.000 de euro pentru a le face publice. Banii pot fi platiti de Adobe Inc., firma care detine in prezent drepturile asupra acestui produs, sau de orice alt doritor.

Cei doi au creat si un site in limba engleza – www. flash-bug.com, in care-si prezinta revendicarile. “Putem discredita Flash-ul de la Adobe in valoare de 3 miliarde de dolari in doar citiva pasi pentru numai 100.000 de euro” – se arata pe pagina creata de Mihai Samoila. El sustine ca, dupa ce a lucrat luni bune cu acest program, a descoperit ca ar fi extrem de instabil, cu deficiente de securitate si, mai ales, il poate innebuni pe un utilizator avansat.

Mihai Samoila sustine ca Adobe ar trebui sa retraga produsul de pe piata, din cauza erorilor de programare. Dupa ce au creat site-ul, cei doi Samoila – Mihai si Mihaita – au realizat un clip video pe care l-au inregistrat pe un DVD si l-au trimis la sediul corporatiei americane, in San Jose, California. Deocamdata, fara raspuns.

Dupa ce au vazut ca nu sint bagati in seama, cei doi au decis sa faca publice citeva erori ale Flash-ului. “Una dintre aceste erori consta in faptul ca desi in licenta produsului se specifica in vreo cinci locuri ca un comentariu plasat in codul sursa nu este luat in considerare, in realitate, comentariul este citit ca si linie de program care se executa” – sustine Mihai Samoila.

De cealalta parte, reprezentantii Adobe Systems au declarat ca nu doresc sa comenteze pe marginea acestui subiect. “Adobe Systems este la curent cu chestiunea ridicata de aceasta persoana, dar in momentul de fata nu dorim sa comentam” – a declarat Magda Neagu, Channel Sales Account Manager Adobe Systems Romania.

18 COMENTARII

 1. E un cretin. Dupa ce si-a luat ban pe deviantart pe primul cont, pentru ca vorbea aiurea, si-a mai facut vreo 10 si a inceput sa spameze. (inclusiv pe asta, si pe asta si chiar pe asta, ca sa nu amintesc de asta sau asta). Ti se pare normal ca un programator sa se comporte asa?

  E vorba de bun simt, daca intr-adevar a gasit buguri putea sa arate un mic exemplu, ca asa si eu imi pot face un site unde sa scriu ca am gasit o eroare uber critica in nu stiu ce soft si sa cer un miliard de dolari ca sa demonstrez.

  P.S. – Imbecilul va continua pana cand toata Romania se va alege cu un mare ban pe foarte multe siteuri, satule de ifosele lui (lor). Si ne mai intrebam de ce suntem considerati dobitoci.. pentru ca si atunci cand facem ceva bun, nu stim decat sa ne agitam aiurea si sa vorbim urat.

 2. Către Lulu (February 21st, 2008 at 3:24 pm)

  Într-adevăr, tu şi alţii vă puteţi face un site unde să scrieţi că aţi găsit o eroare uber critică în nu ştiu ce soft şi să cereţi un miliard de dolari ca să demonstraţi, dar eu, spre deosebire de cei ca tine, nu aş achiziţiona un domeniu .com şi nu mi-aş ameninţa libertatea în mod deliberat emiţând declaraţii false despre un program de 1.000$/licenţă produs de o companie cu un venit anual net de 500.000.000$.

  Dacă tu crezi că ar trebui să prezint un mic exemplu, atunci este clar că nu ai nici o tangenţă cu programarea, deoarece, în contrast cu demonstrarea capacităţilor unui produs fizic, o exemplificare în cazul meu ar însemna dezvăluirea informaţiei critice, iar acea informaţie este ceea ce vând.

  Dacă tu descoperi şi reuşeşti să izolezi o singură circumstanţă de programare în ActionScript -ul Flash -ului în care compilatorul evaluează comentariile, atunci întrunim o echipă de avocaţi (de partea ta) şi o echipă de specialişti (tot de partea ta) şi eu îţi voi cumpăra informaţia cu 100.000 de Euro.

  Dacă nu acumulezi cunoştinţe concrete despre caz, ar trebui să eviţi să mă insulţi şi să conteşti descoperirile şi comportamentul meu. Impresia ta că fac toate acestea din motive de distracţie sau orice altceva nu face decât să îţi atribuie insultele pe care mi le-ai adresat.

 3. Adica tu vrei sa spui ca ai gasit o circumstanta in care de exemplu ai ceva de genul:
  i = 0;
  // i = 1;
  trace(i);
  si tie ti se evalueaza comentariu, i fiind 1 in final?
  Bun, fie. Inseamna ca ai gasit un bug. Dar ma indoiesc sa fie ceva atat de “critic” incat cineva sa iti dea suma aia, avand in vedere ca deja ai dat destule informatii despre ce fel de bug e vorba. Ce e curios e cum zeci de mii de programatori Flash/Flex nu au gasit asa ceva pana acum si nici nu au renuntat la cariere, cum zici tu ca ai facut, doar pentru asta.
  In caz ca nu intelegi ce are lumea cu tine, e vorba despre felul in care reactionezi si in care prezinti marea descoperire. Sincer, chiar daca ar fi vorba de ceva atat de aberat ca ce am scris eu mai sus, desi ma indoiesc, tot nu e mare branza. E un bug, se rezolva. Cat despre celelalte doua exemple pe care le dai pe site, recunosc ca nu am inteles nimic. Mi se pare doar o inlantuire de propozitii in engleza care vor sa para tehnice si avocatesti in acelasi timp doar pentru ca de fapt nu spun mare branza.
  Oricum, succes cu Adobe. Daca totusi nu se mai fac bani din flash freelancing, treci pe buguri microsoft, sun sau apple, poate astia nu sunt la fel de nepasatori sau zgarciti.

 4. Către unu (February 21st, 2008 at 10:20 pm) (comentariul #6)

  Referitor la evaluarea comentariilor de către compilator: dacă încălcarea unei reguli fundamentale, recunoscută pe plan internaţional ca fiind un standard în limbajele de programare, nu ţi se pare ceva critic, nu faci decât să scoţi în evidenţă nivelul net inferior al cunoştinţelor tale în programare. Nu trebuie să mă crezi pe cuvânt cât de gravă este o eroare de această natură- trebuie doar să introduci cuvintele cheie “//”, “ignore”, “compiler” în mototul intern de căutare al documentaţiei oricărei versiuni de Flash pe care o deţii.

  Pe site am furnizat informaţii adiţionale despre setul de erori ca să nu apari tu aici să susţii în mod nefondat faptul că acest F-Bug este o înşelătorie- crede-mă, numărul extrem de ridicat de astfel de persoane m-a determinat să dezvălui natura erorilor, dar nu am periclitat în nici un fel confidenţialitatea demonstraţiilor deoarece nu va începe nimeni cercetarea unor astfel de circumstanţe într-un domeniu infinit de scenarii, iar cei care întâlnesc aceste circumstanţe în procesul de programare nu au nici o şansă să izoleze cazul deoarece ar fi nevoiţi să facă depanare prin încercări care se întind pe un domeniu la fel de larg (infinit). Eu nu susţin că am descoperit erorile în condiţii simple, doar că pot să le demonstrez şi în condiţii simple- aceasta că să înţeleagă lumea nivelul ridicat de gravitate al consecinţelor negative care pot apărea în proiecte complexe.

  În ceea ce priveşte celelalte două tipuri de erori, nu am să pierd timpul clarificându-i unuia care susţine că evaluarea comentariilor de către un compilator nu este “mare brânză”- este ca şi cum aş încerca să îi explic lu’ bunica, deşi este o bună ascultătoare.

  Despre nepăsarea sau zgârcenia celor de la Adobe mai rămâne de văzut. În momentul în care declaraţiile mele ajung la nivel naţional, vor ajunge şi la nivel internaţional, iar atunci vor fi nevoiţi să acţioneze, indiferent că mă vor da în judecată ori că vor dori să ajungă la o înţelegere cu mine dacă nu va fi prea târziu.

  Şi nu am să trec pe buguri Microsoft, Sun sau Apple aşa cum nu am trecut nici pe buguri Adobe. Eu am pornit cercetările acum doi ani în urma unor depresii pe care le-am suferit la nivele înalte de programare din cauza erorilor pe care le-am expus astăzi pe site. Data viitoare când vei fi nevoit să găseşti o alternativă de programare la o circumstanţă validă, să nu te gândeşti că eşti un prost programator- poate să fie una dintre acele erori ori un alt bug şi poate porneşti şi tu cercetări. Deasemenea, îţi doresc succes.

 5. Ok. Sa spunem ca exista bugul(rile) si ca intr-adevar cineva ar avea de profitat dupa asta. Nu ma deranjeaza chiar deloc insa mi-a placut abordarea tipic romaneasca folosit pe deviantart “daca da ban bag pula, fac alt cont, si arunc cu cacat in continuare”. Sa demonstram ca suntem romani si ca asa am fost crescuti FTW!

 6. Către Lulu (February 22nd, 2008 at 1:25 am) (comentariul #9)

  Recunosc că m-am folosit de resursele intelectuale şi de cele de calcul pentru a îmi face cunoscut cazul în comunitatea DeviantArt într-un mod neortodox, dar să ştii că sunt o mulţime de persoane pro şi contra a căror identităţi/acţiuni sunt deasupra puterii mele de control. Chiar şi aici oricine îşi poate atribui identitatea mea folosind un vocabular neadecvat ori făcând declaraţii care nu îmi aparţin (din motive de răutate). Astfel pot fi acuzat pe nedrept de fapte care nu îmi aparţin.

 7. Bine. Fie cum zici tu.
  Dar nu ma pot abtine sa mentionez, pentru cine nu e asa de in tema ca tine, ca ORICE bug e o eroare de evaluare a unui compilator (ma rog, vulgar spus, in realitatea mai exista interpretoare, asambloare, etc) asa ca faptul ca tu tot sustii ca mooama, e o eroare de evaluarea a compilatorului nu face decat sa umfle inutil imaginea in ochii amatorilor a unui eventual bug pe care l-ai descoperit.
  Eu spun ca nu e mare branza pentru ca 1, nu cred ca e ceva atat de clar ca in exemplul meu, 2. chiar daca e, nu alea sunt marile buguri ale zilei de azi: arata-mi un bug de securitate, unul de vizibilitate a unor variabile sau metode interne, unul de crossdomain, ceva care sa conteze.

  Ar mai fi punctul 3. O scurta cautare pe google apropo de flash bug, flash comment bug, flash bug comment evaluation si tot felul de combinatii nu mi-a dat nimic relevant, nici macar site-ul tau (deci poate trebuie sa mai lucrezi si tu la SEO).
  Revin, poate ca ai gasit ceva. Atitudinea e de rahat, oamenii gasesc buguri in soft zilnic, fie el scump sau free. Si fac submit frumos pe buglisturi, nu pretind bani aiurea, doar pentru ca au avut noroc in ultima instanta sa-l gaseasca. Oricum, am o mica indoiala ca tu ai platit licenta aia de Adobe Flash, da ma rog, oi fi eu rau. E Romania, pana la urma, nu?

 8. Către unu (February 22nd, 2008 at 8:34 am) (comentariul #11)

  Prealuminatule, susţin că este o eroare de evaluare a codului de către compilator ca să scot în evidenţă faptul că aplicaţia de dezvoltare Flash este defectuasă, nu player -ul Flash, aşa cum susţin cei mai mulţi. Cât despre punctele tale de justificare că nu ar fi “mare brânză”:

  1. Dacă nu crezi că e ceva atât de clar ca în exemplul tău, te asigur că îmi pasă de opinia ta cât să mă obosesc să îţi răspund la replică, dar nu mai mult, deoarece tu eşti foarte departe de a fi un potenţial cumpărător al informaţiilor pe care le deţin.

  2. Dacă ai depune un efort minim de imaginaţie, cred că şi unul ca tine îşi poate da seama că evaluarea comentariilor în circumstanţe care implică date sensibile ori funcţii complexe poate duce la grave consecinţe negative în timpul dezvoltării unui proiect ori după publicarea aplicaţiei rezultate.

  3. Nu ai capacitatea să observi că te contrazici singur… spui că ai căutat pe google intrări în legătură cu evaluarea comentariilor şi nu ai găsit ceva relevant, dar în acelaşi timp îţi susţii ideea că nu e “mare brânză” faptul că eu am descoperit şi că pot demonstra o astfel de eroare. În plus, dacă execuţi o căutare a grupajului de cuvinte cheie “flash bug” pe http://www.google.ro/ vei observa că sunt în primele 5 rezultate din peste 2 milioane disponibile, iar pe http://www.google.com/ din la fel de multe rezultate, site -ul meu alternează între prima şi a doua pagină (celor ca tine simt nevoia să le menţionez că asta înseamnă că mă aflu printre primele 20 de rezultate din mai mult de 2 milioane valabile).

  Şi cei care fac submit frumos pe buglisturi, aşa cum spui tu, în mod evident nu depun un efort considerabil pentru a descoperi acele erori. Oricum afişezi o problemă de perspectivă atunci când susţii că oamenii găsesc zilnic bug -uri în soft, fie el scump sau gratuit. Eu nu vorbesc despre erori minore, ci despre deviaţii majore, chiar absolute, de la specificaţiile de operare a programului.

  În ceea ce priveşte îndoiala ta că am plătit licenţe de Flash îţi pot spune două lucruri:
  1. Nu simt nici o nevoie urgentă de a îţi demonstra ţie acest fapt;
  2. Faptul că deţin sau nu licenţe de Flash nu contestă în vre-un fel sau altul descoperirile pe care le-am făcut.

 9. Daca nu cumperi licente, nu cere 100.000 de dolari pentru ca ai gasit un bug intr-un soft furat. Simplu, nu? Si eu sunt pregatit sa ne intalnim cu avocati sa-ti dau 100.000 de dolari daca tu imi arati o licenta de la un produs Adobe (nu, nu, faptul ca iti cumperi tu acu cel mai ieftin produs adobe nu se pune 🙂 )

  Da-mi un mail sa-ti trimit un printscreen cu rezultatele de pe google la cautarea exemplificata de tine. Cautarea ta e oricum super generica, normal ca EXISTA buguri. Dar parca pe site-ul tau sau pe aici sustii ca multi alti oameni sunt la fel de frustrati ca si tine de problema asta. Voiam doar sa-ti zic ca eu nu dau de ei. De aia am cautat buguri referitoare la comment-uri, singurul exemplu clar dat de tine.
  La mine la servici sunt 4 programatori flash/flex care au aplicatii serioase in spate, nu bannere flash (nu zic ca tu ai facut numai bannere, doar ca nici ei) si nimeni nu auzise nici de site-ul tau nici de problemele astea critice.

  Oricum, mult succes in cariera de programator si in general in viata. Am un feeling totusi ca nu esti prea iubit de felul tau daca te simti dator sa jignesti oamenii doar pentru ca nu sunt de acord cu tine. Eu am vorbit frumos, chiar daca te-am contrazis si m-am aratat usor amuzat de pretentiile si afirmatiile tale. Da’ na, asa oi fi eu mai batut in cap, de aia zic, mult succes in viata si bine ca esti tu destept 🙂
  Promit sa opresc flame-ul pe blogul omului si sa nu mai raspund, decat pe mail cu poza respectiva cu cautarile google. Daca nu, nu. Pa.

 10. Către unu (February 22nd, 2008 at 12:00 pm) (comentariul #13)

  Motivul pentru care continui să răspund la replicile tale de om lipsit de cunoştinţe este că alţii ar putea să se identifice cu opiniile tale neesenţiale. Eu vând o informaţie şi pot să cer oricât doresc, iar actul de a vinde informaţia şi suma pe care o pretind în schimbul ei nu au nici o legătură cu faptul că am sau nu licenţă. Dacă nu ţi-ai fi demonstrat până acum inferioritatea puterii de argumentare în acest caz, aş fi spus că nu pot înţeleg motivele pentru care te obfuschezi în privinţa banilor. Indiferent că voi primi 100.000 de dolari, ori 100$, te asigur că nu va fi extrasă nici o unitate din aceşti bani din buzunarul tău.

  Discutând al doilea paragraf pe care l-ai scris în cea mai recentă replică, este clar că nu ştii să faci diferenţa dintre un raport de 10 la 100 şi unul de 10 la 1.000.000. Bineînţeles că “flash bug” este o căutare generică, dar faptul că mă aflu printre primele 15 poziţii (care variază în funcţie de domeniul Google) din peste 2.000.000 de rezultate ar trebui să îţi spună că site -ul meu este mult mai vizitat şi mult mai important decât cele pe care le lasă în urmă.

  Pe site -ul meu nu am declarat că mulţi alţi oameni sunt la fel de frustraţi ca şi mine din cauza acestei probleme, ci am spus că frustrările multora pot fi cauzate de această problemă.

  De căutat, poţi să cauţi cât doreşti bug -uri referitoare la evaluarea comentariilor, dar de găsit, nu ai să găseşti decât un singur om care susţine că poate demonstra o astfel de eroare.

  Mai mult, tu spui că acesta este singurul exemplu clar dat de mine… Ă, faptul că nu ai capacitatea necesară pentru a înţelege şi celelalte exemple nu înseamnă că nu sunt clare pentru alţii sau că nu pot fii dovedite.

  Cei patru programatori de la tine de la serviciu nu au auzit de site -ul meu deoarece abia împlineşte o săptămână sub forma actuală şi nici unul dintre ei nu au auzit de acele probleme critice deoarece bug -urile nu sunt nişte zvonuri care circulă precum bârfele, ci nişte probleme pe care le experimentezi fără să cunoşti sursa lor. Oricum, mulţumită ţie, acum şi cei 4 colegi ai tăi au auzit de site -ul meu şi de bug -urile pe care le-am descoperit, şi chiar dacă ei nu admit, cu siguranţă se vor gândi la bug -urile enumerate de mine atunci când se vor afla în impas pe parcursul unui proces de programare.

  Deşi am cunoştinţe avansate de programare, nu sunt nevoit să îmi expun capacitatea mea de dezvoltare a aplicaţiilor Flash deoarece eu pot să demonstrez veridicitatea informaţiilor pe care le vând, în momentul în care le vând. Nu îţi fie teamă că cineva va fi atât de prost încât să nu facă asta sub forme legale, şi nici eu nu sunt atât de prost încât să cred că cineva îmi va da banii înainte de demonstraţie.

  Ştii, nu este suficient să nu fii de acord cu mine- trebuie să aduci şi argumente prin care să îmi conteşti afirmaţiile, şi nu îţi învinuiesc incapacitatea deoarece nimenu nu a reuşit să aducă un contra-argument care să mă determine să mă pun pe gânduri dacă am dreptate sau nu.

 11. Către Lulu (February 22nd, 2008 at 12:58 pm) (comentariul #15)

  Lul, o, tu, mare creator de emoticon -uri, eu am început să cercetez şi să stabilesc natura erorilor după ce am constatat grave disfuncţionalităţi în circumstanţe de programare în care eram convins că nu greşesc. Nu îţi imagina că sunt atât de tâmpit încât să mă pun în faţa calculatorului căutând din senin erori în diferite programe, în speranţa că le voi găsi şi le voi valorifica. Acum doi ani, când mi-am întrerupt lucrul şi m-am dedicat cercetării acestor probleme, nu aveam de unde să ştiu unde voi ajunge şi nimeni nu îmi garanta că voi descoperi ceva concret, ceva care să combată în mod drastic documentaţia programului. Nebun ăla care îşi face meserie din căutat bug -uri într-un domeniu al scenariilor infinite.