Legendele Bacaului

3
70

statui-tricolore-bacau.JPG image20.jpg

Daca ar fi sa facem un inventar al minunilor ivite pe meleagurile noastre, am vedea ca, spre deosebire de alte judete, care se lauda cu oaresce istorii si legende medievale, castele si locuri ale unor batalii singeroase, Bacaul are de oferit mult mai mult.

Bacaul a dat-o pe Monica Gabor, actualmente Columbeanu, idolul fetelor de liceu care, intre un chiul de la ora de mate si o partida de chat pe mess, il mai viseaza pe Fat-Frumos calare pe Bentley venind sa le peteasca.

Bacaul a dat-o si pe Nadia Comaneci. Dar, oricum, nu mai intereseaza pe nimeni. Pentru ca pentru performantele sale a trebuit sa munceasca. Iar munca, daca era buna, o luau boierii…

Recent, Bacaul a dat tarii povesti de groaza cu fantome si slujbe de exorcizare transmise in direct. Asta dupa ce, acum doi ani, judetul a pus pe ginduri toata tara din cauza unei bubuituri incredibile, care s-a auzit pe undeva pe la Comanesti, si care s-a presupus a fi de origine extraterestra.

Bacaul a ingrozit tara cu episodul cu calul omorit de avion pe pista. Orice se poate intimpla la o decolare – o defectiune tehnica, o pasare intrata in motor, mai lesina pilotul, dar sa dea avionul peste un cal… pare incredibil.

Acum citiva ani o alta minune s-a produs in Bacau: seful de la Spatii Verzi s-a trezit sa vopseasca tricolor trei statui din Parcul Cancicov.

E vorba de statuile de la o fintina arteziana. Minunea a durat doar o zi, pentru ca, omul a fost nevoit sa dea ordin sa fie revopsite in alte culori dupa ce s-a aflat la Primarie de isprava sa.

Bacaul a fost judetul care a implementat ideea de telegondola, inaintea Neamtului, de exemplu. E vorba de cutia cu care traverseaza locuitorii cartierului Pacuri din Tirgu Ocna apa Trotusului dupa ce iniundatiile le-au distrus podetul.

Daca ne amintim si episodul cu dezvelirea statuii lui Stefan cel Mare, cind pinza cu care era invelit monumentul s-a prins in sabia domnitorului, iar avem motive de patriotism local: episodul a inspirat o emisiune “Chestiunea Zilei”, a lui Florin Calinescu si un cintec, al cenaclului Flacara, rebotezat “Totusi, iubirea”.

In fine, Bacaul are aeroport cu nume de compozitor, teatru cu nume de poet, iar la Moinesti, biblioteca are nume de pictor.

Concluzionind: Bacaul este plin de legende. Trebuie doar un Homer care sa le puna cap la cap si sa sparga piata cu un best seller.

FOTO: Dan DUTA

3 COMENTARII

  1. Umbla zvonul ca s-ar fi gasit multe comori in Bacau, pe ruinele unor cetati dacice. Zargidava, Utidava, Tasmasidava. Cica Bacaul are legende ca orice alta zona, trebuie doar sa iesi din oras si sa stai de vorba cu vreun batran dintr-un sat mai indepartat. Poate afli de legende mai misto decat aia cu fantome, calul omorat pe pista si Monica Columbeanu.

    Da, da, am inteles ironia din articol:) Dar e pacat ca nu se fac publice si altfel de legende.