Platim 15.000 de euro pentru ca un tigan a fost batut de politisti

  Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a facut publica hotararea in cazul Stoica vs. Romania, referitoare la acte de violenta motivate rasial impotriva lui Constantin Stoica, un tanar rom de 14 ani, de catre ofiteri de politie din satul Gulia, comuna Dolhasca, judetul Suceava si la derularea anchetei oficiale.

  Curtea a retinut ca Romania este responsabila pentru incalcarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului, in mod specific articolul 3 privind interzicerea tratamentelor inumane si degradante si articolul 14 privind interzicerea discriminarii, obligand Statul roman la plata a 15.000 Euro daune morale. Aplicantul a fost reprezentat la CEDO de Romani CRISS si European Roma Rights Centre (Centrul European pentru Drepturile Romilor).

  In data de 3 aprilie 2001, patru ofiteri de politie si seful lor din cadrul sectiei de politie Dolhasca, impreuna cu sase gardieni publici, la cererea vice-primarului din aceeasi localitate, “au dat o lectie” unor romi din Dolhasca. Constantin Stoica a fost una dintre victimele bataii aplicate de politisti, fiind batut pana cand a lesinat, in ciuda faptului ca ii rugase pe politisti sa nu-l loveasca, deoarece fusese recent operat la cap. Cateva persoane, inclusiv colegii de clasa ai copilului au fost martori la incident, in timp ce viceprimarul si ofiterii de politie faceau remarce rasiste. Tanarul a fost diagnosticat cu “echimoze, contuzii toracice si excoriatii, produse de un obiect contondent”. In data de 12 aprilie 2001, Comisia pentru Protectia Persoanelor cu Handicap a stabilit ca baiatul sufera de handicap de gradul intai, respectiv necesita supraveghere permaneta si un ingrijitor.

  Ancheta demarata in urma plangerii tatalui lui Constantin pe fondul relelor tratamente aplicate fiului sau din considerente rasiale s-a soldat cu hotarari ale instantelor interne de neincepere a urmaririi penale impotriva politistilor, deoarece nu s-a dovedit ca ranile lui Constantin Stoica au fost provocate de ofiterii de politie. Curtea Europeana a retinut ca Guvernul nu a facut dovada ca ranile lui Constantin Stoica au fost provocate de altcineva in afara de politisti si ca autoritatile romane nu au derulat o ancheta efectiva a cazului de fata, incalcand asadar articolul 3. Cu privire la articolul 14, Curtea a notat ca autoritatile nu au fost impartiale in analizarea dovezilor, care indicau clar ca tratamentele rele au fost motivate rasial.

  SURSA

  4 COMENTARII

  1. nu sunt rom, nu sunt pro rom dar acei politisti si-au batut joc de acel baiat.. avea 14 ani.

   de ce il judecati fiindca e tigan ?

   da, tiganii sunt nespalati, fura si nu muncesc dar de ce generalizati excesiv? pe scara mea locuieste o familie de tigani si am tot respectul pt ei fiindca lucreaza si sunt oameni de treaba.

   ce e de cacat e faptul ca banii vor fi platiti din taxele noastre in loc sa fie trasi la raspundere adevaratii vinovati.