Modelul romanesc de politica

In Romania politica este un drept prin nastere. Pe langa cetatenie, la maternitate (daca ai noroc) sau in masina ambulantei ori pe camp, pruncul primeste si dreptul de a face politica.

Pentru ca din cele trei ursitoare care vin la leaganului pruncului de roman verde, una ii spune ca se va pricepe la fotbal, una ii va harazi sa fie nebun dupa manele iar a treia – sa fie un bun politician. (A patra e la starea civila, completeaza certificatul de nastere cu sticla de vodca pe masa).

Iar politica se invata din scoala. Cum invata sa scrie cecurile de alocatie si sa citeasca eticheta de pe sticle, scolerul roman incepe sa injure Guvernul faca politica. Alocatia e prea mica si nu-i ajunge nici macar sa se matoleasca macar pentru juma’ de seara.

Ca unii crasmari nu-i dau de baut, ca un coleg de banca e hapsan si nu-i face si lui cinste… Motive se gasesc. De vina este, evident, Guvernul.

Daca mai e si fan Steaua si mai da Banel un autogol, injura si PNG-ul lui Becali. Si asa a ajuns expert in politica.

Mai da un frig de ala de ingheata inima in tine, si niste nameti cat casa, cel care e injurat e primarul. Ca n-a facut si nu a dres. A, primarul e de la partidul cutare? Mai da-l in ma-sa de partid.

Iese romanul la salar. Leafa mica, pentru ca nu a dat pe la scoala sa prinda o meserie mai ca lumea si e muncitor necalificat. Sau daca a facut o facultate, incepe sa injure Guvernul ca nu i-a asigurat un loc de munca.

Ca el, cat a fost la studii, a fost ocupat cu chefurile, bairamele si nu s-a dus nici la cursuri, dar nici nu s-a uitat si el prin jur sa vada daca nu e vreo firma interesata de el, daca poate sa faca o practica vara pe undeva, sa fure putina meserie, sa vada cum merg treburile dincolo de teorie.

Dupa ce se insoara, romanul injura iar Guvernul. Ca nu-i da casa, ca el face copii si ca are de intretinut o familie. Ca plozii ii cer mancare, nevasta vrea bani pentru smacuri si alte alea, lui nu-i mai ajung banii macar de o bere-doua pe seara.

La pensie, romanul injura iar Guvernul. Ca pensia e mica iar el nu a pus nici un ban deoparte. Iar Guvernul trebuie sa-l ajute. Ca medicamentele sunt scumpe, intretinerea costa si nepotii vor si ei cate ceva de Anul Nou sau de Paste.

Daca ar putea, romanul ar injura Guvernul si dupa moarte. Si poate o si face, dar nu-l aude nimeni.

Iar guvernul? Pai ca sa nu mai fie injurat si sa aiba sanse la alegeri, Guvernul da. Da bani la toti, ca sa aiba sa nu mai urle. Iar banii aia de unde vin? De la noi, din impozite. Si nu doar din impozite. Ci si din economiile noastre, pentru ca valoarea acestora se va reduce odata cu cresterea inflatiei.

1 COMENTARIU

  1. ufff!!! in sfarsit, a mai rabufnit cineva!!! 😀
    e mai usor sa te plangi decat sa-ti vezi de treaba ta, de munca ta. e mult, mult mai comod. si la o adica, daca tot se gaseste cineva (in cazul de fatza Guvernul din patru-n patru) care sa suporte injuraturi, de ce sa nu-l bombardam cu ele? trebuie sa ne justificam si noi starea de lancezeala cumva, nu?… 😀