Razboi si fotbal

army.jpg

Daca inteleg eu bine, cativa activisti anti-globalizare, anti-NATO, anti-razboi, sau ceva de genul acesta au fost retinuti la frontiera, interogati 19 ore si expulzati.

Si oficialii romani recunosc senini ca i-au intors din drum pentru ca venisera sa manifesteze la Bucuresti.

Alooo, suntem in 2008, intr-o tara membra UE? Drepturile omului, dreptul la asociere, dreptul la exprimare, unde sunt?

Sa nu-mi veniti cu explicatii ca situatia geostrategica si ca ar fi fost violenta si ca Bucurestiului numai o manifestatie anti-NATO ii lipsea.

In cazul in care ati uitat de cinci ani Romania este in Razboi pe doua fronturi – Irak si Afganistan, Romania are pierderi umane in aceste conflicte si, incet-incet, are pierderi de memorie.

Acum 20 de ani niste oameni erau retinuti si ucisi pentru ca manifestau impotriva unui regim. Era dreptul lor sa se exprime? Banuiesc ca nu si au comis o ilegalitate. Asa ca bine le-a facut Securitatea sau cine o fi fost ca i-a torturat si ucis. Doar nu era sa fie acceptata perturbarea ordinii si linistii publice in Bucuresti.

Desigur, romanii verzi au treburi mult mai importante. Discuta ore in sir despre o bricheta aruncata in capul unui arbitru la un meci de fotbal dar nu au timp sa-si aminteasca de faptul ca inca un roman a murit pe pamant strain, intr-un razboi care nu este al nostru si in care nu avem ce cauta.

Da, bin Laden si-a facut aparitia la timp anul acesta, tocmai in preajma summit-ului NATO de la Bucuresti. Buna miscare. Nu conteaza ca eu incep sa imi pun intrebarea daca acest personaj este real si daca da, mai este in viata? Sau e doar o mascota scoasa din cand in cand de la naftalina sa sperie omenirea?

Mai ales ca economia tarii-stindard, portdrapelul democratiei, se scufunda sub luminata conducere a lui Bush. Care a reusit in doua mandate sa distruga tot ce a facut administratia Clinton.

Dar, degeaba imi racesc gura. Pe noi ne intereseaza Simona Senzual, Guta si alte vedete de carton. Avem tara pe care o meritam si conducatorii fix pe masura aspiratiilor noastre.

3 COMENTARII