O mica problema

Poate sa spuna cineva in acest moment citi alegatori exista in municipiul Bacau? Adica, persoane cu drept de vot care au implinit 18 ani pina in ziua alegerilor.

Ei, bine, nimeni nu stie. Politicienii se bazeaza pe datele de la Evidenta Populatiei, date care sint, in esenta, corecte, dar, de fapt sint total gresite si nerelevante. Pentru ca nu pun la socoteala migratia. Cea mai cunoscuta este cea a bacauanilor plecati in strainatate. Dar mai sint studentii care pleaca la Bucuresti sau Iasi si care nu se stie daca vor da bani pe bilete de tren ca sa vina in Bacau sa voteze.

Si “stranierii”, si studentii sint inregistrati ca votanti dar, mai mult ca sigur, nu vor vota. O cifra este imposibil de aflat si chiar de estimat.

Exista in jur de 5.500 de parinti de care stiu scolile ca au plecat din tara. La o cifra oficiala de peste 160.000 de votanti, pare putin. Dar mai trebuie adunati cei fara copii care au plecat din tara, cei care si-au luat si copiii. Plus studentii.

De ce este cifra votantilor atit de importanta? In primul rind, pentru ca da o alta imagine asupra prezentei la urne. Cei 41.000 de bacauani care s-au prezentat la europarlamentare par putini in raport cu cifra oficala de 160.000. Dar daca am raporta prezenta la vot de anul trecut la o cifra mult mai realista, s-ar putea sa ajungem la concluzia ca prezenta la vor a fost mult mai mare.

In al doilea rind, o cifra exacta a votantilor ar putea face diferenta intre un singur tur de scrutin si un al doilea tur. Daca un candidat obtine 80.000 de voturi, alegerea primarului se va transa in al doilea tur, conform cifrei oficiale. Pe cind, daca s-ar fi luat in calcul cifra reala, cele 80.000 de voturi ar fi reprezentat mai mult de jumatate plus unu din necesar.