Greva de la Dacia: muncitorii vor reduceri la Renault si Nissan

  Una dintre revendicarile grevistilor de la Dacia Pitesti mi se pare cel putin deplasata: ei vor sa poata cumpara masini Dacia, Renault si Nissan cu o reducere de cel putin 15 la suta din pretul de vanzare.

  Inainte de a aduce in discutie legitimitatea unei astfel de cereri, as indrazni sa remarc faptul ca mi se pare cam aiurea aceasta solicitare, in masura in care nu se pune o limita a numarului de masini care sa poata fi cumparate. Ca se trezeste dupa aia ditamai firma ca vinde mii de masini la pretul de productie iar profitul e incasat de firmele muncitorilor.

  Pe de alta parte, si aici intram in fondul problemei, mi se pare cam mult sa ceri reduceri de la marcile pe care nu le produci. Pentru ca Dacia produce doar modelul Logan; celelalte marci ale grupului Renault si Nissan sunt comercializate in Romania de “Renault Nissan Romania srl”, care deja acorda reduceri de 5 la suta salariatilor Dacia Pitesti.

  Oricum, firma a dat in judecata sindicatul pentru greva nelegala. Printre argumentele aduse in favoarea sa de societate se numara:

  1. Neîntrunirea numărului legal de salariaţi membri de sindicat care să susţină declararea grevei.

  2. Prezentarea, de câtre pârâtul SAD, atât în timpul negocierilor, cât şi la concilierea de la DMPS Argeş, a unor revendicări prin a căror soluţionare s-ar încălca norme legale imperative.

  3. Încălcarea, de către pârâtul SAD, a dispoziţiilor art.3 alin.4 din Legea nr.130/1996, care prevăd c㠄negocierea colectivă va avea ca obiect cel puţin salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru şi condiţiile de muncă”.

  4. Premeditarea declanşării grevei şi declanşarea acesteia ca urmare a abuzului de drept şi încălcării principiului bunei credinţe în desfăşurarea negocierilor de către SAD.

  5. Încălcarea, de câtre pârâtul SAD, a articolului 236 alin.3 din Codul Muncii, care arată c㠄la negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor colective de muncă, părţile sunt egale şi
  libere”.

  Mai mult, Dacia Pitesti acuza sindicatul ca a formulat revendicarile cu scopul precis de declansa un conflict de interese.

  Voi reveni in masura in care voi avea noutati.

  1 COMENTARIU