Tunsoare de popa

“Sa vii miine cu tac-tu tuns!” Asa sunau vorbele dirigintilor cu gramatica neclara, care nu-si dadeau seama de confuzia pe care o puteau crea in mintea elevilor. Un popa vasluian a luat, insa, in serios atributiunile sale de indrumator moral si a urcat putin in grad pina la functia de hair-stylist pentru a-l tunde in fata clasei pe un elev care nu-i ascultase ordinul inchizitorial de a se tunde conform canoanelor date de el.

Desigur, preotul a vrut numai binele acelui copil. Ca si odinioara confratii sai din Evul Mediu, care ii ardeau pe eretici ca sa le salveze sufletele.

Credinta e una, scoala e alta, chiar daca nu ne place cum se tund sau se imbraca cei care pasesc pragul institutiilor de cult sau de invatamint. daca in cazul bisericii, preotul este cel care scrie regulile iar enoriasii le accepta sau nu, in cazul scolii, unde prezenta nu este facultativa, altii sint cei care fac regulile.

Acuma, in toate icoanele, Isus Hristos este prezentat cu plete. De ce nu ar avea voie un baiat sa-si lase parul lung, eventual prins in coada?

11 COMENTARII

  1. Iarasi te iei Razvane de biata Inchizitie? 🙂 Saraca are o reputatie castigata nedrept, din cauza scrierilor protestantilor englezi. Daca luam ca exemplu doar cel mai celebru caz (Inchizitia Spaniola), vedem ca intre 1479 si 1834 (perioada in care a functionat) au fost omorati doar 2.000 de oameni. Asta inseamna 3% din totalul cazurilor judecate. Inca ceva: Inchizitia nu omora in mod direct persoane; in cazul ereticilor dovediti (toti judecatorii aveau background de jurist), tribunalul ii preda autoritatilor civile.

    Ca unii preoti sunt dementi si exagerati, e o constanta a firii omenesti. Nu inseamna ca trebuie sa invocam de fiecare data spiritul Inchizitiei pentru a arata ca “Dumnezeu sucks”.

  2. Alex, ok, 2000 sunt prea putini. Dar, vezi, tu, nu am spus nimic de numarul victimelor, ci de motivatia pentru care erau arse pe rug: pentru a le purifica sufletele.

    A, si sa nu mai vorbim de cei care primeau pedepse mai usoare, scoaterea ochilor, de exemplu, pentru a nu mai citi carti interzise…

  3. “extrem de rezonabila”, Alex ? Daca ceva este “extrem de” nu cumva depaseste limitele rezonabilitatii ? Si oare ceva “extrem de rezonabil” nu devine “ne”rezonabil ? Si oare cuvintele nu sunt inselatoare ? Asta o fi un lucru rezonabil ? Dar oare eu, acum, sunt rezonabil ? Poate ca sunt extrem de rezonabil. Si atunci probabil ca nu mai sunt rezonabil..deoarece am depasit limitele rezonabilitatii tocmai incercand in mod extrem sa ma incadrez in ele…cu toate ca pornisem de la prezumptia de rezonabilitate…extrema chiar… Fiti rezonabili si comentati in mod extrem de rezonabil…iar daca deveniti “ne”-rezonabili… incercati sa o faceti in limitele – fie ele si extreme – ale rezonabilitatii. Chiar m-ar interesa sa stiu ce credeti despre asta…toti , fie rezonabili fie extrarezonabili fie non-rezonabili. Si eventual in ce categorie se incadreaza fiecare dintre voi/dvs. Dar o incadrare rezonabila, va rog ! :)))

  4. @Razvan: pentru ca parul lung “institutional” nu are un caracter “sacru” ci e reprezentarea rebeliunii, rezulta ca “defrisarea” in public nu s-a vrut a fi decat o “lectie”. Din punctul meu de vedere a existat si o “defrisare” a personalitatii individului, act cu care nu sunt de-acord si-aici apare o discrepanta. Tatucu’ se vrea popa lui Creanga dar uita ca nu multi il mai citesc pe mentionat asa cum trebuie, d’apoi sa-i mai prinda si morala!
    Da’ regulamentul ce zice? Elevul are sau n-are voie cu parul lung la scoala? Parca are, atat timp cat il tine prins in coada.