Big Brother Internet

Regizorul seriei “Man in Black”, Barry Sonnenfeld, a facut recent o declaratie care poate sa para socanta. El a spus ca se teme ca Internetul va duce la disparitia democratiei.

Socanta, pentru ca virtutile Retelei sint laudate de toate asociatiile care lupta pentru drepturile omului; acestea sustin Internet-ul si publica sfaturi referitoare la modul in care dizidentii din tarile cu probleme sa foloseasca Web-ul pentru a-si transmite mesajele. Iata, deci, ca Reteaua are virtuti certe in facilitarea comunicarii in tarile care utilizeaza cenzura.

Argumentul regizorului american este, insa, mult mai puternic. El spune ca adolescentii cresc fara sa inteleaga conceptul de drept la intimitate si s-ar putea ca generatiile viitoare sa nu se opuna cresterii gradului de supraveghere a vietii private din partea statului.

Se intimpla in America si conceptul se extinde: sub diferite pretexte – lupta impotriva terorismului, de exemplu – statul supravegheaza tot mai mult viata privata a cetatenilor: convorbirile telefonice sint inregistrate si analizate, serviciile secrete inregistreaza site-urile vizitate, camerele video instalate pentru supravegherea traficului sau pentru paza bancomatelor pot supraveghea foarte bine si o persoana, telefonul mobil da de gol cu aproximatie de citiva metri zona in care se afla posesorul, pe baza utilizarii cardului se poate crea o lista a cumparaturilor unei persoane.

Desigur, principalul argument lansat de naivi sau de serviciile interesate este de genul “daca eu sint corect, nu are de ce sa-mi fie teama ca sint supravegheat”. Argumentul e fals sau, cel putin, pueril. Nu se stie niciodata cum va fi folosita o informatie pentru a santaja pe cineva.

4 COMENTARII

 1. Pana sa dispara democratia din Statele Unite, sa vorbeasca musiu Barry mai bine despre lipsa democratiei in celelalte tari. Oricat de ticalosi si anti-americani am fi, nu putem sa nu recunoastem extraordinara capacitate a spiritului american de a lupta impotriva oricarui fel de opresiune.

  Americanii sunt, probabil, singura natiune care s-a nascut cu democratia in sange si ultima care va renunta la ea.

 2. Ciudat, pentru ca eu credeam acelasi lucru… despre anti-americani. Care dilueaza o natiune uriasa in niste clisee lipsite de consistenta. Poate ca acele frumoase sloganuri patriotarde sunt rostite din inima (si probabil ca asa si e, nu cred ca poti uita de obsesia americana pentru steag, Constitutie, istorie prezidentiala). Poate ca razboiul nu este purtat “in ciuda natiunii”, ci in acord cu o parte importanta a ei.

  Sigur ca Reteaua (neaparat cu R mare) are posibilitati nelimitate de a ne pune sub control, de a ne supraveghea si pazi 24 de ore din 24. Dar! Daca as fi locuitor al Statelor Unite, as fi macar mai linistit, stiind ca sistemul in care fiintez e capabil sa reziste abuzurilor. In Romania, nu ma pot lauda cu o astfel de siguranta. In China, deloc; In Burundi, nu. Pana sa rostesc prohodul sistemului american, hai sa ne uitam si in ograda proprie.

  PS. Aia cu Boc nu am prea inteles-o. Credeam ca e clar: niciun sistem de supraveghere nu poate fiinta in afara sistemului politic si institutional. Din punctul meu de vedere, sistemul american e cel mai in masura sa reziste la un astfel de scenariu apocaliptic.

 3. Stirea completa:
  “Internetul l-a speriat de tot pe regizorul Barry Sonnenfeld

  Autorul seriei ‘Men in Black’ se teme că adolescenţii din prezent vor creşte ‘fără să inţeleagă conceptul de drept la intimitate şi fără să inţeleagă nevoia unui spaţiu personal”. Acest lucru este posibil pentru că ”generaţia internet nu este interesată de felul in care este privită de ceilalţi oameni şi din acest motiv nu se va opune in nici un fel exercitării unui grad din ce in ce mai mare de supraveghere a vieţii private şi de intervenţie in viaţa privată din partea statului”, mai adaugă el. ‘Mi-e teamă că suntem contemporani cu ultima generaţie de americani care trăiesc intr-o societate democratică, mai spune regizorul. Totalitarismul nu este departe in viitorul nostru, iar generaţiile viitoare vor defila fericite pe drumul unui sistem totalitar. ”

  Sursa: http://cultural.srr.ro/arhiva/arhiva3.shtml?station=2&year=2008&month=4&day=17
  Ultima stire de pe pagina

  Parere personala, omul are dreptate.