Istoria dupa Ludovic Orban

orban-tigara-1.jpg orban-tigara-2.jpg orban-tigara-3.jpg

“Istoria este cea dintâi carte a unei natii”. Cu citatul acesta din Balcescu am crescut patru ani. A fost pe peretele de langa banca mea din clasa a V-a pana intr-a VIII-a. La tara nu e loc si de clase si de laboratoare, asa ca noi faceam orele in laboratorul de istorie.

Acolo am incropit un colt de muzeu cu ceea ce am gasit pe niste dealuri. Bucati de statuete, varfuri de sageata din silex, topoare de piatra, daltite, amulete, cioburi. In general din epoca bronzului, dar si unele dacice.

Marti l-am auzit pe ministrul transporturilor plangandu-se de nesimtitii de la muzeele de istorie care nu se grabesc sa-i dea certificate de descarcare arheologica pentru terenurile pe care va trece autostrada Bechtel. Nu cu cuvintele astea, dar pe aproape.

“Vin de la muzee, scurma putin in pamant si gasesc niste cioburi din secolul XVII si apoi ne tin pe loc un an” – a spus Orban, nervos ca fusese intrebat mai inainte de un ziarist de ce nu se lucreaza la autostrazi.

Vazand pasiunea sa debordanta anti-istorie l-am intrebat intre ce ani a fost secolul XVII.

Continui sa cred ca pentru un politician nu trebuie sa existe intrebari imposibile. Un bun politician gaseste raspuns la orice intrebare si nu are voie sa se eschiveze sau sa faca misto de cel care i-a adresat o intrebare. Altfel nu demonstreaza decat ca e slab ca om politic.

FOTO: Marti, 22 aprilie 2008, ministrul Orban isi aprinde o tigara de la un munictor de pe santierul podului de peste raul Bistrita din Bacau.

5 COMENTARII

  1. Articol de mare fas. In 5 secunde nici tu nu stii sa-mi spui intre ce ani a fost secolul 3 inainte de Hristos. Te face asta un om prost sau nepregatit? Nicidecum.

    Personal as prefera sa se de ao lege care sa acorde 10 zile arheologilor sa sape. Daca gasesc ceva cu adevarat important bine; daca nu, decat 2 oale intr-un muzeu din Vaslui prefer 10km de autostrada…