Odată cu apropierea sărbătorilor pascale, arădenii au început să treacă graniţa în Ungaria pentru a-şi face cumpărăturile şi spun preţurile din ţara vecină sunt mai mici, iar calitatea produselor este superioară, informeaza corespondentul AMOS News.
În general, românii cumpără diferite sortimente de carne, semipreparate congelate, banane, portocale, dulciuri, cafea, detergenţi, cosmetice, haine de la solduri, flori de grădină, unelte pentru grădinărit, electrocasnice la ofertă, arbuşti ornamentali, decoraţiuni interioare. Astfel, în hypermarket-urile ungureşti, uleiul se poate cumpăra cu 300 de forinţi/litru (4 lei/litru), zahărul se vinde 110 – 185 forinţi kilogramul (1,5 – 2,5 lei/ kilogram), iar untul costă 111 forinţi (1,5 lei pachetul de 400 de grame).
De asemenea, ciocolata se poate cumpăra cu 100-110 forinţi (1,5 lei), iar castraveţii muraţi costă 185 forinţi (2,5 lei borcan de 400 de grame). Vinurile de calitate pot fi cumpărate cu 370-450 forinţi (5-6 lei sticla de 900 de grame). „În general, eu cu 450 de lei, fac cumpărături pentru trei persoane, care ne ajung o lună de zile. Mai nou aducem şi apa minerală din Ungaria care ajunge la 0,6 lei sticla de 1,5 litri, şi 0,8 lei sticla de 2 litri, în condiţiile în care un bax de 8 sticle de apă minerală costă 49 de forinţi“, a spus o arădeancă.
Reprezentanţii PSD Arad au declarat, miercuri, că îi vor duce, săptămânal, pe cei care doresc, la cumpărături în Ungaria, ca să compare preţurile din supermarket-urile de acolo cu cele practicate în supermarket-urile locale, informează corespondentul AMOS News.
Discutam azi cu cineva problema preturilor din magazinele romanesti. In ciuda salariilor mai mici decat in Vest, preturile sunt mai mari cu 60 la suta.
Exista, oare, o explicatie? As vrea sa o aud.
Teoretic, pretul se regleaza in functie de cerere si oferta. Cum oferta d eproduse de consum este foarte mare, preturile ar trebui sa scada. Unu la mana.
Doi la mana, trebuie luat in calcul, cel putin teoretic, progresul tehnic care permite o scadere a costurilor de productie, ceea ce ar trebui sa duca la o scadere a pretului de vanzare dat fiind ca producatorii sunt – iar teoretic vorbind – in competitie.
Teorii, teorii, teorii.
In Romania nimic nu se potriveste cu teoria.
In Romania, o scadere a costurilor de productie nu va duce niciodata la o scadere a pretului de vanzare. Diferenta se va duce automat in profitul producatorului. Nici macar in salarii.
In Romania nimeni nu este in competitie cu nimeni. Exista doar carteluri care stabilesc pietele si preturile.
In Romania exista si multi snobi, care stramba din nas cand aud de un pret mic si care au invatat nu se stie unde ca numai produsele scumpe sunt bune iar daca vrei calitate, plateste, frate!
In Romania inca intra multi bani de afara, de la taticu, mamica, fratele Gigel, plecati la munca in constructii sau sa faca menajul italienilor si care trimit lu’ Costel, Marian sau Bubulina 100-200 de euro pe luna sa nu sufere copilul ca nu si-a luat adidasi de firma, mobil platinat si nu s-a coafat EMO.