16 ianuarie 2025

Ce ne trebuie literatura?

Dupa ce Ministerul Educatiei s-a gindit sa scoata din istorie si geografie cele mai importante lectii despre trecutul poporului român si cele mai importante concepte cu privire la formarea reliefului, dupa ce s-a scos lectia cu privire la evolutionism din manualul de biologie iar din filosofie au fost scosi Nietzsche, Camus si Voltaire, iata ca a venit si rindul literaturii.

Caragiale, Creanga sau Calinescu au fost scosi din subiectele pentru bac. In schimb, la proba orala de limba si literatura româna a fost introdus Jonathan Scheele, dupa cum se stie, un scriitor pasoptist din Transilvania, Raportul Tismaneanu, care este, dupa cum spune istoria literara, prima scriere in limba româna (pentru ca scrisoarea lui Neacsu de la Cimpulung este, de fapt, un fals), Pactul national pentru educatie sau Ghidul cetateanului român in UE.

E bine. E din ce in ce mai bine. Oricum, cu literatura nationala sau cu analiza limbajului artistic, absolventul nu are ce face. Nu-l ajuta sa puna caramida corect peste stratul de mortar si nici nu-l invata cum se “face” corect buzunarul unui turist japonez in Piata San Marco.

Nici limba româna nu mai e absolut necesar a fi cunoscuta, din moment ce din ea a derivat limbajul SMS-urilor si al descrierilor de pe Hi5 de tipul: “nimeni nu ma skimba;) nu zic k mar invidia ptr frumusete k nu sunt..ma invidiaza k am caracter”.

Răzvan Bibire este licențiat în marketing și dispune de o experiență de peste 25 de ani în media. De-a lungul carierei sale, a acoperit subiecte sociale, politice și economice, atât în media locală, cât și în cea națională. În paralel, a creat și dezvoltat blogul „Contrasens”, care se bucură de o vechime de aproape 20 de ani.

Alte titluri