Pentru mass-media, Romania inseamna doar Bucuresti

Stateam duminica trecuta in fata televizorului si asteptam cu interesa primele exit-poll-uri.

Cel putin doua ore, toate programele TV au relatat si comentat doar despre situatia din Bucuresti.

(Trec peste faza de prost-gust cu inversarea cifrelor intre candidatii principali in cursa pentru Capitala. Sa nu-mi sariti in cap cu marja de eroare, ca nu tine. Adica la prezidentiale in 2004 s-a putut estima corect diferenta dintre Nastase si Basescu si acum nu?)

Si in zilele urmatoare televiziunile au relatat doar Bucurestiul, scapand cate ceva firimituri si pe provincie.

E drept, Bucurestiul are 10 la suta din populatia Romaniei, are vreo 40 la suta din PIB, dar, exista viata si in afara Capitalei.

Tendinta asta de a se concentra pe Bucuresti si a neglija complet restula tarii este mai veche. De cativa ani, mass – media a uitat ca in Romania mai traiesc si alti oameni decat locuitorii capitalei. Lucrul acesta se observa daca deschideti un ziar central.

Toata informatia e concentrata pe Bucuresti. Rar gasesti o corespondenta locala, un reportaju din afara capitalei, o analiza, ceva.

Ziarele isi creasera editii locale, insa au renuntat la acestea iar cele care le mai au le trateaza slab, preferand sa le tina la limita supravieturii decat sa investeasca in dezvoltarea acestora.

4 COMENTARII

  1. Presa centrala reflecta din provincie doar senzationalul, surprizele (electorale, in acest caz). Bacaul n-a oferit surprize. Asta e una. A doua e ca lupta la tv si in presa e pe bani. Or provincia nu a bagat bani in curul mass-media centrale. Sa nu uitam, totusi, ca presa e o afacere. Trist, dar astea sint explicatiile.
    P.S. Oricum, ma pot lipsi de manipularile si prostiile unora (repet, unora!) dintre corespondentii bacauani la presa de Capitala.