De ce nu se poate modifica Constitutia cum vrea presedintele Basescu

  0
  15

  Probabil ca stiti, domnul presedinte Basescu, neavand ce face, s-a gandit sa mai dea o tema de lucru poporului si ameninta cu schimbarea Constitutiei. In principal, dumnealui e nemultumit de modul de impartire administrativ-teritorial al Romaniei, in 41 de judete. Dinsul ar dori niste regiuni.

  Aflat la Bacau asta-seara, Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, a raspuns la o intrebare legata de aceasta problema. Conform dansului, organizarea administrativa a Romaniei nu poate fi modificata pana dupa 2011.

  De ce? Pentru ca ne-am angajat fata de UE sa nu modificam nimic pana la expirarea exercitiului bugetar 2008 – 2013. Bugetul Uniunii Europene se stabileste pe sase ani, iar o parte a alocatiilor bugetare se stabilesc pe unitati administrativ-teritoriale. Or, noi ca tara ne-am angajat sa nu schimbam organizarea teritoriala pana la expirarea acestui exercitiu bugetar.

  Abia dupa 2011, cand se pune in discutie viitorul buget pe sase ani al UE putem sa emitem pretentii referitoare la o reforma in acest domeniu, pentru ca birocratii de la Bruxelles sa reorganizeze bugetul conform noii impartiri teritoriale.

  Cam asta ar fi pe scurt raspunsul dat de Bogdan Olteanu la intrebarea pe care i-am adresat-o.