ABS-ul devine obligatoriu in UE

  Parlamentul European a votat cu 642 voturi pentru, 8 împotrivă şi 7 abţineri propunerea de Regulament care stabileşte cerinţe referitoare la protecţia pietonilor şi a bicicliştilor în caz de coliziune cu un autovehicul. Actul legislativ prevede instalarea obligatorie a unui sistem de asistenţă la frânare (Active Brake System – ABS). De asemenea, ar trebui examinate sistemele de prevenire a coliziunii.

  Sistemul de asistenţă la frânare

  Cerinţele în materie de protecţie a pietonilor pot fi ameliorate semnificativ prin folosirea unei combinaţii de măsuri pasive şi active care să permită obţinerea unui nivel de protecţie mai ridicat decât cel asigurat de prevederile actuale. În special, utilizarea sistemului de siguranţă activă de „asistenţă la frânare”, în combinaţie cu modificarea cerinţelor în materie de siguranţă pasivă, va mări considerabil nivelul de protecţie oferit. Din acest motiv, deputaţii europeni consideră că prevederea instalării obligatorii la noile autovehicule a sistemelor de asistenţă la frânare este, o măsură adecvată, însă acestea nu ar trebui să înlocuiască sistemele de siguranţă pasivă performante, ci să le completeze.

  Sistemul de protecţie frontală

  Autorităţile naţionale trebuie să refuze acordarea omologării CE de tip sau omologarea naţională de tip pentru un model nou de vehicul echipat cu un sistem de protecţie frontală care nu este în conformitate cu cerinţele prevăzute de regulament

  Autorităţile naţionale trebuie, din motive legate de sistemele de protecţie frontală, să considere certificatele de conformitate ca nemaifiind valabile şi să interzică înmatricularea, vânzarea sau introducerea în circulaţie a vehiculelor noi care nu îndeplinesc cerinţele prevăzute de prezentul regulament.

  Aceste cerinţe au fost elaborate în urma unei serii de crash tests prin care se evaluează consecinţele unei coliziunii între sistemul de protecţie frontală şi pieton.

  SURSA: Comunicat al Parlamentului European

  Link spre Regulament (PDF)