Pretul petrolului si politica

petrol.jpgPreşedintele SUA, George W. Bush, a îndemnat miercuri Congresul să ridice interdicţia impusă explorărilor petroliere în largul mării, în cadrul măsurilor vizând oprirea ascensiunii preţurilor la petrol şi benzină, relatează AFP.

‘Ţara noastră trebuie să producă mai mult petrol şi acest lucru trebuie să înceapă acum. Nu există scuze pentru întârziere’, a spus Bush, într-o declaraţie făcută la Casa Albă.

Forajele în mare sunt blocate în prezent de două interdicţii, de un moratoriu impus de Congres în 1981 şi de un ordin executiv. Bush a indicat miercuri că va lăsa Congresul să legifereze mai întâi în favoarea explorărilor petroliere marine, iar el va ridica după aceea interdicţia executivului.

Preşedintele SUA a cerut de asemenea creşterea capacităţilor de rafinare ale ţării, preconizând în acest sens o reformă a procesului de autorizare, şi a propus, cu aceeaşi ocazie, exploatarea rezervelor de şist bituminos.

Într-un recent discurs de campanie în Texas, candidatul republican la preşedinţie John McCain a subliniat că SUA au rezerve confirmate de cel puţin 21.000 milioane de barili, iar existenţa interdicţiei ‘este un obstacol pentru explorarea şi producţia petrolieră’. Sectorul democrat al Congresului se opune însă ridicării acestei interdicţii.ROMPRES

Hai sa ne luam putin de asa-zisa criza a petrolului.

Nu e un secret ca rezervele de petrol sunt pe terminate, numai ca din diferite motive nu se stie exact cand o sa se termine. (Motivele tin de anuntarea de rezerve mai mari de catre unele tari pentru a primi cote mai mari de productie, de exemplu; de faptul ca unele companii spera sa mai scoata cate ceva din campurile petroliere abandonate, etc).

Exista doua zone care nu prea sunt exploatate din motive ce tin de lobby-ul ecologist: Alaska si Arctica.

Zona la care face referire Bush – presupun ca ar fi Golful Mexic – are o problema majora: costurile de extractie sunt imense. Desigur, la pretul actual al petrolului, marja de profit care ramane este spectaculoasa.

De aceea, pot sa pun pariu ca dupa intrarea in exploatare a zonelor din largul marii, pretul petrolului nu o sa scada, probabil ca va creste.

Oricum, din toata nebunia asata a pretului petrolului, cea mai castigata este Rusia. Pentru ca, la pretul actual, costul de productie al petrolului siberian este mult acoperit de pretul de vanzare iar profitul ramas statului (care a avut grija sa protejeze resursele naturale) este imens.

Apropo: cele 21.000 de milioane de barili de care ar dispune SUA ca rezerva reprezinta mai putin decat consumul anual al lumii, care este de cel putin 25.000 de milioane de barili.

Desigur, daca s-ar fi dorit scaderea pretului petrolului (care, este vizibil prea umflat de specula pe pietele financiare), Bush ar fi putut da o lege cu privire la incurajarea folosirii resurselor de energie alternative si la optimizarea consumurilor.

Pentru ca asta a fost calea prin care s-a iesit din criza petrolului din 1973, cand OPEC a crescut preturile si lumea a intrat in recesiune.

1 COMENTARIU

  1. Nu mai e posibil sa iesim din curba perversa a scumpirii petrolului. In mod logic, din 1973 si pana acum ar fi trebuit sa circule in paralel si alternative la petrol. Uite ca asta nu s-a intamplat, lucru care spune multe despre influenta cartelurilor si companiilor petroliere. Motoarele electrice, pe apa, pe vin etc. sunt inca neatractive, deoarece nu s-au investit resurse suficiente pentru dezvoltarea lor.

    In acest moment, se vrea scumpirea pretului pana la atingerea pragului in care exploatarea petrolului maritim, a celui canadian, a celui siberian devine o afacere profitabila. Ca rezerve sunt suficiente, nu e nicio indoiala, ceea ce ne lipsesc sunt rezervele ieftine.