La Voinesti s-a ars BEC-ul

5
15

Sa ne imaginam o situatie:

Bucuresti: se anunta rezultatele turului doi. Oprescu a castigat, Blaga a fost invins. In urma unui incident ciudat, un necunoscut il injunghie mortal pe Oprescu.

Ce decizie ia Biroul Electoral Central?

Conform precedentului Voinesti, logic, BEC decide ca Blaga devine primar. Este corect? Evident ca nu.

Asa mi se pare si decizia in cazul Voinesti.

Este o decizie care poate crea precedente periculoase. Cine ne garanteaza ca in viitor, alegerile nu se vor transa in stil mafiot: candidatul care castiga sa fie asasinat pentru ca invinsul sa fie declarat castigator? OK, legea nu spune nimic de situatia aceasta. Ce se putea face in acest caz?

Pai, se putea declara castigator decedatul, apoi se lua la cunostinta de faptul ca acesta nu-si poate exercita functia, dupa care se organizau noi alegeri, cu participarea tuturor partidelor.

Se mai cheltuiau niste bani, dar, cum s-a argumentat in alte cazuri ca democratia costa, efortul financiar merita.

5 COMENTARII

 1. Astfel ca si voi, fratii mei, ati fost facuti morti fata de lege, prin trupul lui Hristos, ca sa fiti ai Altuia, care a fost inviat dintre morti, ca sa aducem rod lui Dumnezeu. (Galateni 3)

  Dar acum, am fost izbaviti de Lege, si suntem morti fata de Legea aceasta, care ne tinea robi, pentru ca sa slujim lui Dumnezeu intr-un duh nou, iar nu dupa vechea slova. (Romani 7)

  Moartea aduce dupa ea eliberarea din chingile legii pamantesti. Sunt de acord ca pare incorecta situatia pierzatorului, insa solutia cea mai buna nu trebuie sa-l includa, drept subiect, pe cel decedat. Cel mult, anunti ca juramantul se va face la ora x, la tribunalul y, nu se prezinta nimeni, faci o hartie prin care explici ca primarul nu poate fi inscaunat in functie din pricina imposibilitatii candidatului castigator de a se prezenta (si atasezi certificatul de deces) si organizezi noi alegeri.

 2. Dragul meu, daca unul care joaca la loto moare chiar in ziua tragerii si mai si castiga, inseamna ca premiul va fi dat celor care au pierdut? Decedatul are dreptul sa primeasca premiul, care va reveni mostenitorilor.

  In cazul de fata, de ce sa nu declari castigator decedatul? Doar el a participat la campanie si el are dreptul sa primeasca premiul. Ca nu mai poate sa-si exercite mandatul, e alta treaba.

 3. Nu e prima oara, cind constatam ca avem legi proaste. Unii banuiesc o mare conspiratie a juristilor din partide, care lasa portite in legi, pe care sa le foloseasca la nevoie. Eu nu cred asta. Eu sint convins ca juristii romani sint imbecili. Sau, ma rog, doar cei implicati in facerea legilor. Da, cred ca avem in domeniul Dreptului oameni de proasta calitate, dupa cum asa avem in medicina, cercetare, inginerie… Sint putini specialistii de valoare. Doar unii dintre ei au acces la decizie, in toate domeniile.

  In cazul concret, ajunge primar unul care a pierdut alegerile, ceea ce este o aberatie. Nici daca le costiga nu trebuia sa fie uns primar, pt ca rezultatul era oricum viciat. Cu atit mai mult, in situatia asta, cind oamenii au preferat un mort in locul primarului-supravietuitor.