“Patron de crisma, angajez absolventi de litere”

Mai acum citiva ani, daca voiai sa faci misto de un absolvent de litere si limbi straine, ii spuneai ca a facut facultatea degeaba, ca tot vinzator o sa fie nevoit sa se faca, sa invete meserie de la un analfabet cu patru clase.

Drept este ca pentru a fi patron nu-ti trebuie master, iar multi patroni care si-au facut stare nu au avut neaparat nevoie de facultate. Totusi, vremurile se schimba. Bacaul incepe sa devina cosmopolit. Avem deja duzini intregi de chinezoaice, citeva transporturi de bangladeshi, care au inceput sa prinda curaj sa iasa in oras dupa orele istovitoare de tras la masina sau de pus caramida peste caramida.

Oamenii astia stiu limba lor si o bruma de engleza. Nu le poti cere sa invete româneste peste noapte. Asa ca am asistat la niste scene in care vinzatoarele sau casierele isi oboseau miinile tot dialogind cu acesti oameni care iesisera sa manince ceva in oras.

Daca patronii din Italia sau Spania au invatat româneste ca sa afle ce vor sa cumpere românii, de ce nu ar face un amar de bine si patronii de la noi sa-i puna pe angajati nu sa invete chinezeste sau bengali, ci sa o rupa o tira pe engleza? Nu ar fi o chestiune de civilizatie, ci ar tine mai mult de simtul afacerii…

1 COMENTARIU