Vot secret sau nesecret?

In mod ciudat, votul de joi seara pentru vicepresedintii CJ nu a fost prea mult comentat. Ma refer la faptul ca, desi trebuia sa fie secret, nu prea a fost, consilierii din PNL si PD-L fiind nevoiti sa arate cum au votat unei comisii formate ad-hoc din membrii celor doua partide.

Desigur, cine sa comenteze? PSD nu avea nici un argument moral sa o faca avand in vedere ca acum patru ani au procedat la fel daca nu si mai cu mot, consilierii social-democrati votand in alta sala sub supraveghere directa, ca nu cumva sa greseasca. 🙂

Eu cred ca votul secret in acest caz este perimat, chiar daca exista principiul ca, in cazul in care se voteaza persoane, votul trebuie sa fie secret.

Sa ma explic. Consilierii sunt alesi pe liste de partid. Practic, electoratul imputerniceste partidul si nu persoanele sa negocieze politic functiile, sa faca aliante, etc.

Asa ca, in mod normal, un vicepresedinte este votat de un partid si nu de consilierii partidului; acestia trebuie sa se supuna vointei partidului. Ar fi ilogic ca un consilier votat pe o lista de partid sa-si dea votul, de exemplu, pentru un candidat care face parte dintr-un partid advers.

Daca acesti consilieri ar fi fost votati uninominal, fiecare intr-o circumscriptie, atunci erau imputerniciti sa voteze in numele lor si nu al partidului.

Dar asa, cum spuneam, electoratul a imputernicit partidul, nu pe consilieri.

Desigur, in acesti ani care s-au scurs dupa 1989, multi consilieri au produs niste bani pentru ca au votat secret nu cum a zis partidul, ci cum au negociat cu adversarii.