Democratie de sus in jos

Anul acesta a dat, parca, damblaua in politicieni. Brusc, ei s-au hotarit sa pedepseasca exemplar organizatiile care nu au avut rezultate, adica nu au convins electoratul sa voteze cit s-a stabilit de la Bucuresti. Ca Bucurestiul este un fel de oracol care stie cum vor vota cetatenii de la Cuca Macaii si daca nu au votat procentul aparut in vis mai-marelui partidului, inseamna ca organizatia de la Cuca Macaii nu a muncit indeajuns. Deci trebuie schimbata conducerea.

In mod logic si democratic, conducerea unei organizatii se schimba chiar de catre membrii ei. Cam in asta sta principiul liberei asocieri: noi ne adunam intr-o asociatie, fundatie, partid, etc. si stabilim cine dintre noi sa ne conduca. Daca nu mai sintem de acord cu presedintele, ne adunam si votam democratic demiterea lui.

Logic, asa ar trebui sa functioneze democratia: de jos in sus. Numai ca la noi, cel putin, principiile democratice sint putin sucite: democratia functioneaza de sus in jos: Centrul hotaraste ce se intimpla in teritoriu. E corect? Mie nu mi se pare. Dar, la cite probleme sint in politica noastra originala, inca una in plus nu mai conteaza.

1 COMENTARIU