Mama ei de grebla!

0
21

Un studiu britanic a relevat faptul ca jumatate dintre copiii Albionului nu stiu cum arata un stejar, insa 90 la suta il pot identifica extrem de usor pe Yoda, marele maestru Jedi, personaj fictiv din seria Razboiul Stelelor.

Putem sa zimbim si sa traim in continuare cultivindu-ne ideea ca “asa-i in vest”. Dar vom gresi, pentru ca – vrem, nu vrem – situatiile de genul acesta incep sa se intimple si la noi. Si nu va trece mult pina cind generatii intregi de copii vor fi convinsi ca laptele este produs in hypermarket, piinea este bagata in cuptor gata feliata si ca ouale se cultiva in cutii de cite 10 bucati.

Parintii sint prea obositi sa le explice copiilor ce si cum; dupa orele de munca nu mai gasesc putere pentru altceva decit o ora-doua in fata televizorului si un somn “rapid” pentru o noua zi de salahoreala.

Scoala nu poate face minuni in acest domeniu fara profesori pregatiti si/sau motivati. Singurul care face “educatie” e ecranul televizorului si Internet-ul.

Numai ca de acolo copiii invata cum se taie capete, cum se insulta parintii, cum orice conflict trebuie rezolvat printr-o cafteala si, eventual, ca trebuie neaparat sa faci operatie estetica daca vrei sa ai citi mai multi prieteni. A, si mai ai nevoie de multi, multi bani, pe care trebuie sa ii faci rapid, nu conteaza cum.

Putem trai si cu asta. Sau nu, pentru ca, de fapt, tot ceea ce este la TV e doar o iluzie care se va transforma pentru prea putini in realitate. Restul se vor trezi calcind pe grebla.