De ce SUA este noua economie socialista

    10
    20

    11 motive. Le gasiti aici.

    E un text mai greu si cere ceva cunostinte. Eu inca il mai rumeg.

    10 COMENTARII

    1. Un diversionist si un profet al Apocalipsei. Am citit textul cu atentie. Multe din problemele pe care le ridica sunt reale, insa nu au nicio legatura cu socialismul. Sunt doar chestiuni interne ale capitalismului, ale liberalismului economic, pe care le rezolvi prin parghii… that’s right, tot capitaliste. E o prostie sa spui, bunaoara, ca pierderile de pe bursa cauzeaza socialismul sau ca lipsa unui sistem medical de tip european (vorba lui Michael Moore) e o dovada a prostiei conservatoare.

    2. Alex, opreste caii, ca intri pe aratura. Nici nu cred ca voia sa spuna ca economia SUA este socialista, mai degraba cred ca voia sa sublinieze ironic niste derapaje. Ok, mijloace capitaliste sa fie cele prin care Enron isi anunta cresterea profitului pe baza unor previziuni superoptimiste vanzand pielea ursului din padure. dar asta nu ti se pare ca seamana cu raportaile de depasiri de plan?

    3. Ce legatura are depasirea de plan (adica maximizarea fortelor de productie mult peste planificarile initiale) cu profitul rezultat in urma unei activitati productive, pe care il obtii nu numai din imbunatatirea fortelor de productie, dar si din mecanismele pietei (vanzare-cumparare, bursa, asteptarile publicului)? Enron a jucat o carte logica in capitalism, bazandu-se pe niste asteptari, care, pana la urma, nu s-au adeverit. Au incalcat legea in momentul in care au preferat sa dea consistenta acelor asteptari si sa falsifice rapoarte financiare interne, pentru a-si supraevalua valoarea actiunilor. Relatia cu socialismul = 0.

      Imi pare rau, nu cred ca nenea ala glumeste cand compara economia Statelor Unite cu cea a Uniunii Sovietice. Ti-am zis, sunt de acord ca sunt derapaje, nu am nici eu o mare dragoste pentru capitalism, dar ma indoiesc de faptul ca intru pe aratura. Nu inteleg ura asta fata de Statele Unite… fac ceea ce ar face oricine in pozitia lor. Si ii prefer pe americani in locul rusilor, chinezilor ori fetitelor din Uniunea Europeana. Macar astia mai au sange in ei.