Cit de vinovata e o victima?

Faptele sint aproape clare: un taximetrist, fiu al unui profesor universitar respectat, a ucis-o, se pare, pe fiica unui cadru militar, cu functie de conducere. Motivul crimei: circa un miliard de lei, cu care fatuca de 17 ani fugise de acasa.

Parintii ambilor sint persoane respectabile, realizate, cu functii si salarii pe masura. Probabil ca au incercat sa le dea o educatie buna copiilor, insa, pe undeva firul s-a rupt. Baiatul ajunge ucigas in serie iar fiica incepe sa umble in anturaje tot mai dubioase pina in momentul in care dispare cu banii.

Bun, il condamnam pe baiatul criminal la inchisoare pe viata. Asa e legea, astea sint faptele, trebuie sa-si ispaseasca pedeapsa. Si cu victima ce facem? O plingem si-i consolam pe parinti? Oare nu poarta si ea o mare parte din vina?

Stiu ca poate parea dur, dar in acest caz o mare parte a responsabilitatii o poarta familia victimei. Care nu a anuntat oficial autoritatile decit la trei luni de la disparitia fetei. Desigur, crezind ca fata o sa se intoarca in casa parinteasca de buna voie.

Iar intr-o masura si mai mare, pina la proba contrarie, vina apartine si fetei fugite de acasa. Ea a provocat, pina la urma, intreg sirul de evenimente finalizat cu propria sa moarte. Pentru ea nu mai conteaza, oricum. Insa din aceasta poveste trebuie sa invatam. Ca sa nu se mai repete.

11 COMENTARII

 1. Razvan… hai s-o condamnam pe fata care a luat un topor in cap si nu’sh cate lovituri de cutit … care la momentul respectiv era minora ! Si sa-l lasam usurel pe animalul prost care are sanse sa scape pe motiv de boala psihica… ca saracu’ a fost tentat, nu ? Pedeapsa cu moartea e singura solutie, cui foloseste ca unul ca el sa traiasca ? O sa-i platim mancarea si cazarea de la inchisoare si cu putin noroc iese mai repede si mai casapeste 2-3 fete… Chiar e nevoie de pedeapsa cu moartea.N-am fi singurii din lume care o aplica.

 2. Razvan: eu am zis de fata, ca era minora, nu de parinti. In mod normal, probabil sufera suficient si ei… si pentru greselile lor, daca le-au facut, nu suntem noi in masura sa ii judecam, zic eu… Dar de ce sa condamni mai mult o minora care a fost omorata decat pe criminal ? Asta nu prea pricep…

 3. Depinde de context. N-am zis ca trebuie condamnata, ci ca poarta si ea o parte din raspundere.

  Apropo de fusta scurta, parca era un exemplu pe la niste cursuri de drept: ca violatorul beneficiaza de circumstante atenuante in anumite cazuri. Cum ar fi ca noaptea, pe la miezul noptii, intalneste o femeie in fusta scurta la marginea unei paduri. Sau, ma rog, cam asta era ideea.

  Si de aici, inca vreo cateva exemple:

  Privind din punct de vedere strict psihologic, desi existau anumite cazuri în care între victima si infractor nu a existat nici un fel de legatura anterioara, se considera ca nici o victima nu poate fi absolvita integral de o anumita raspundere legata de actul infractional. Pot fi date multe exemple în acest sens:

  – postasul care are bani multi asupra sa, care nu se asigura deloc si care este atacat în scop de jaf;
  – victima unui viol într-un parc, în timpul unei nopti, este vinovata de ignorarea pericolelor potentiale atunci când pleaca la plimbare singura, prin parc, la ore târzii;
  – victima unui atac nocturn la domiciliu poarta vina unei “publicitati” exagerate provenind din achizitionarea unor bunuri de valoare;
  – parintii sau persoanele care au în paza juridica un minor, au un anumit grad de vinovatie în cazul când acesti minori devin victimele unor infractiuni.