Mumia 3. Just for kids

0
20

Am vazut primul film din seria Mumiei. O povestioara simpatica. La partea a doua deja se simtea ca ceva nu e in ordine. Partea a treia este deja stupida rau. Filmul imi pare mai mult un film de propaganda anti-chineza, mai ales ca lansarea a avut loc in preajma deschiderii Olimpiadei de la Beijing.

Avem un imparat Qin (ala de a unificat China si care a pus sa se faca armata de teracota) jucat de Jet Li (nu stiu ce cauta in filmul asta), imparat care este prezentat in cele mai negative culori cu putinta. Si care si-a ingropat dusmanii sub Marele Zid Chinezesc, dusmani care o sa invieze si sa lupte pentru libertate. Hm, mi se pare cunoscut cliseul cu luptatorii pentru libertate care inving despotul.

Daca doriti sa-l vedeti pe Yeti cum asculta de indicatii cum ca “soldatii aia sunt rai”, mergeti la Mumia 3.

Apropo de Qin:

Intr-un interval de 10 ani, între 230 şi 221, împăratul Ying Zheng a cucerit statele Han, Zhao, Wei, Yan, Chu şi Qi, realizând marea cauză de reunificare a ţării şi punând capăt situaţiei de dezmembrare în istoria Chinei. S-a format astfel dinastia Qin, cu o putere centralizată unificată şi dictatorială, iar Ying Zheng a devenit �împăratul Shihuang” care înseamnă primul împărat în istoria Chinei.

In primul rând, pe plan politic, împăratul Qinshihuangdi a desfiinţat sistemul de oferire şi moştenire a funcţiilor demnitarilor prin introducerea sistemului de districte şi judeţe. Astfel, teritoriul administrativ a fost divizat în 36 de disctricte, şi fiecare district a fost împărţit în judeţe. Toţi demnitarii de la districte şi judeţe au fost selectaţi şi numiţi personal de împărat. Funţia lor nu putea fi moştenită.

In afară de acestea, statul Qin a mai unificat unităţile de lungime, volum şi greutate. Inainte, ca şi hieroglifele chinezeşti, aceste unităţi difere de la un stat la altul, ceea ce stânjenea serios dezvoltarea economiei. Totodată împăratul Qin a mai unificat moneda şi legislaţia, creând astfel condiţii favorabile dezvoltării economice în întreaga ţară şi consolidând în acelaşi timp dominaţia puterii centrale. SURSA

In film gasim o faza similara cu una din Indiana Jones: Dupa ce e grav ranit, unul din personaje merge la Iazul Vietii Vesnice, i se pune apa pe rana si se vindeca. In Indiana Jones i se punea apa din Sfantul Graal.

Si ca lucrurile sa fie si mai ciudate, imparatul Qin se transforma in dragon cu trei capete care fura o gagica si este urmarit cu un avion. (Avionul este un Beaufighter cu doua locuri, avion de bombardament, dar care in film transporta cinci oameni, un iac plus bagaje, plus pilotul. Probabil in magazia bombelor).

O alta neconcordanta: armata de teracota a fost descoperita in 1974 dar in film descoperirea se face in 1946. Iar armata inviata a imparatului Qin trebuia sa treaca de marele Zid ca sa capete puteri. In film, Marele Zid era la o bataie de sageata de locul unde a fost descoperita armata de teracota; in realitate distanta e de sute de kilometri.

Si o intrebare de bun simt: cum, naiba, cand trag soldatii cu bazooka nu se intampla nimic, si avalansa porneste abia cand explodeaza o legatura de dinamita?