Sursa:YouTube

1
18

youtube.jpgDaca nu exista YouTube ar fi trebuit inventat. Macar pentru ca televiziunile romanesti sa poata furniza imagini video pentru care nu au drepturi de autor. Nu ca asta ar fi o problema pentru ele, insa e mai bine asa, le scapa de oaresce procese cu televizunile concurente care platesc bani grei sa transmita niste competitii, accidente, etc.

Cum se face? Simplu. Sa presupunem ca o televiziune a cumparat dreptul exclusiv de a transmite “imagini in miscare” de la un campionat de fotbal. Romanesc, strain, nu conteaza. Alta televiziune nu a dat banii astia, dar vrea sa dea si ea acolo, un rezumat al meciului, golurile, macar. Ce face? Inregistreaza transmisiunea celeilalte televizuni, face un montaj mic, il uploadeaza pe un cont anonim de pe YouTube si apoi prezinta imaginile pe post cu sursa YouTube. Si gata, s-a spalat pe maini de procese, concurenta n-are decat sa dea in judecata Google pentru incalcarea drepturilor de autor.

Asa putem vedea pe televiziunile de stiri rezumate ale meciurilor din NBA, de la evenimente transmise exclusiv de CNN sau FOX, fragmente din emisiuni din toata Europa sau chiar evenimente interne filmate de “amatori”. Da, amatori care le publica pe bloguri cu nume si prenume, insa televiziunile sunt prea importante ca sa precizeze sursa. In schimb, televiziunile sar in sus cand le sunt luate imaginile si puse pe alte site-uri via YouTube si reactioneaza.

Later edit: Ce spuneam…

1 COMENTARIU