Dublul standard american

Implicarea neinspirata a Americii in complicatul joc de interese din Balcani a ridicat mingea la fileu unei Rusii care isi revine din criza economica si politica si care incepe sa ridice din nou pretentii de putere mondiala.

Rusii i-au lasat pe americani sa joace cu piesele albe si au asteptat sa le copieze mutarile. La Kosovo, rusii au raspuns cu Osetia de Sud si Abhazia. Exact acelasi joc, aceleasi argumente. Degeaba se incrunta mai-marii cancelariilor europene catre Rusia; nu au nici un argument. Pentru ca, atita vreme cit au spus ca este in regula ruperea unei provincii dintr-un stat suveran (Kosovo), nu ar trebui sa spuna acum ca ruperea celor doua provincii georgiene este ilegala.

Din pacate pentru Europa, Rusia deja s-a intarit ca putere economica si militara. Pretul petrolului ii favorizeaza pe rusi, controlul gazelor naturale le asigura o arma puternica la negocieri, iar trupele calite dupa ani buni de razboi in Cecenia sint un argument nu lipsit de importanta.

Probabil ca Rusia nu se va multumi cu putin; putem sa ne asteptam sa ridice vocea tot mai mult pe plan international. UE nu are argumente si mijloace sa poata negocia; SUA sint prinse tot mai mult in propriul ghem de interese militare si strategice, in Irak, Afganistan si Balcani.

Concluzia? Rusia a iesit din hibernare si a cistigat puncte pe greselile neprovocate ale americanilor. Europenii platesc in continuare bilet ca simpli spectatori la acest meci.

9 COMENTARII

  1. Eu as face o comparatie intre China, care a reusit sa se impace la Olimpiada cu lumea occidentala, si Rusia, care in timpul aceluiasi eveniment, intra pe teritoriul unei natiuni independente, recunoaste independenta unor regiuni banditesti si ameninta cu represalii pe oricine s-ar indoi de justetea actiunilor sale. Ma mai gandesc si la faptul ca in China un occidental este tratat astazi cu respect, in timp ce in Rusia non-rusii sunt batuti pe strazi de idioti isterizati ideologic. In China, viitorul e reprezentat de acea generatie a internetului, proto-capitalista, ambitioasa si doritoare sa fie prima economie a lumii, prima putere sportiva etc… In Rusia, nenea Putin organizeaza tabere militarizate de copiii care privesc restul lumii cu ura si dorinta de razbunare. Apropo, ai vazut in China delegatia Taiwanului, tara nerecunoscuta de guvernul chinez, dar care a participat bine-mersi la jocuri, cu propriul steag si nume?

    Ai dreptate ca americanii au gresit urat de tot. Kosovo a fost o porcarie. Nici macar nu se justifica argumentul necesitatii de a le oferi albanezilor o patrie inafara Serbiei ca recompensa pentru chinurile suportate. De ce in Iraq, for example, kurzilor sau siitilor nu li s-a dat macar dreptul de a forma state federale in cadrul statului, desi fusesera maltratati zeci de ani de regimul Baas? DAR, si insist pe acest dar, Rusia nu va deveni o mare putere doar pentru ca lumea occidentala a gresit. China e si va deveni si mai mult, pentru ca are viziune si stie ca integrarea intr-o lume globala ii va asigura suprematia. Rusia e incapabila de a functiona, insa, intr-un astfel de univers. Filosofia ei e inca una de Razboi Rece, nu are pragmatismul lui Deng Xiaoping sau a urmasilor sai. In timp ce China si-a subordonat o parte din economia globala, Rusia a crezut ca niste biete palme de pamant ii vor oferi puncte geopolitice. Nenea Boris nu vede, probabil, ca Rusia e la pamant. Produsul intern brut rusesc e de trei ori mai mic ca al Germaniei, de 11 ori mai mic ca al Statelor Unite si doar de sapte ori mai mare ca al Romaniei. Iar cresterile economice masive ale Chinei si Indiei vor mari diferentele: intre Occidentul cel civilizat si Asia cea viguroasa, Rusia va ramane un taram al pseudodemocratiei, pseudoreformelor, pseudoputerii.

    Pentru ca a intrat in Georgia, istoria se va razbuna. Mai intai prin intrarea in Nato a Ucrainei. Nu va fi usor, insa sunt convins ca gestul rusesc a inclinat balanta decisiv. Probabil ca si Georgia se va alatura concertului. Si vad o Rusie foarte izolata. Poate ca si disperata, ceea ce va insemna bucluc pentru noi ceilalti.

  2. Exact. Vezi tarile din Golf. Constiente ca vor ramane fara petrol, isi investesc banii obtinuti din petrol in crearea unei societati axata pe servicii. Dubai e cel mai bun exemplu. Emiratele Arabe, Arabia Saudita sau Kuweit au inceput si ele sa transforme petrodolarii in real business. Deocamdata vad ca Rusia isi arunca profiturile din gaze pe razboaie si muschi. O gandire primitiva…

  3. Si sa iti mai dau o informatie. S-a intamplat azi. Organizatia de Cooperare Shanghai, care cuprinde Rusia, China si tarile Asiei Centrale, a organizat un summit la Dusanbe, in Tadjikistan. Desi Medvedev a sustinut ca are suportul tuturor tarilor din OCS, China si tarile din Asia Centrala si-au exprimat ingrijorarea fata de actiunea unilaterala ruseasca. Adica nu sustin independenta Osetiei de Sud si a Abhaziei. Pe zi ce trece, Rusia ajunge mai izolata…

  4. Lasa, Alex, rusii nu o sa fie chiar atat de izolati, pentru ca pe ei ii sustine Razvan de cateva ori pe saptamana, pe blog… si cand poate si in ziar … O sa ajungem sa ne salutam cu el cu “dobre vecer, tavarisci”….sau cum s-o spune in limba lor … Deja sunt ingrijorat de o posibila concurenta Medvedev – Stava, la capitolul “good guys”. :))) Scuzate fie-mi micile rautati… Dasvidania !

  5. Precizare: la “good guys” ghilimelele nu-s de florile marului, chiar sunt ghilimele !!! Ca sa nu creada cineva ca m-am transformat peste noapte in fanul non-primarului care conduce (oarecum) orasul, spre nenorocul nostru, ca si locuitori/conducatori auto si ce-om mai fi. Chiar nu e cazul…

  6. Nava-mama a martienilor aflati la Comanesti de 3500 de ani, stationata in singura parcare subterana din judetul Bacau, incearca sa porneasca motoarele, cam o data pe an. Pentru ca noile generatii de omuleti verzi aparute in ultimele sute de ani si-au dat seama ca se afla pe o planeta populata de fiinte inapoiate, gata oricand sa se autodistruga, si acum vor sa se intoarca pe Marte, la ei acasa… Din cauza amortelii si a benzinei combinate cu apa sigur ca motoarele bubuie, dau rateuri, iar martienii sunt nevoiti sa astepte pana li se reincarca bateria, adica anul viitor. Cand o sa le porneasca motoarele la nava o sa aflam exact ce si cum, daca ne va folosi la ceva. Eu cred ca nu. Bum ! Ma duc sa ma culc… si ma bucur ca nu e in Bacau nava respectiva…Noapte buna, martieni si oameni !