Broasca crucificata si caricaturile lui Mohamed

crucified-frog.jpgO broasca verde, de un metru, care tine o halba de bere intr-o mina si un ou in cealalta, sta rastignita pe o cruce intr-un muzeu italian. Lucrarea de arta, caci asta este considerata, a atras criticile Papei, care a cerut sa fie scoasa din expozitie, pe motiv ca ar fi o blasfemie.

Acum citiva ani, niste caricaturi ale profetului Mohamed scandalizau lumea musulmana. Reactia Europei a fost ferma: este vorba de libertatea de exprimare, putem scrie si desena ce vrem.

Si in cazul broastei, apologetii au spus ca e vorba de arta, care nu poate fi cenzurata. Si au refuzat sa o dea jos de pe cruce.

Libertatea de expresie este folosita, totusi, discriminator in Europa. Unele lucruri pot fi spuse si scrise, chiar daca sint insultatoare la adresa unor oameni. Altele, nu, pentru ca jignesc memoria altor oameni. E corect politic sa insulti profetul unei religii, dar incorect si pedepsit prin lege cu ani grei de inchisoare sa te indoiesti de faptul ca Holocaustul a existat.

Dublul standard pare sa devina o obisnuinta. Probabil ca, in curind, vom invata si dubla-gindire. Pentru noi, românii, cel putin, nu ar fi prea greu, ca am mai practicat-o.

4 COMENTARII