Cercul care se inchide

Eu n-am auzit inca de vreun medic care sa fie nevoit sa plateasca pentru greselile sale; cu salariul, cu postul sau cu libertatea. Si, totusi, exista in fiecare an sute de cazuri in care bolnavii mor in spitale pentru ca li se aplica tratamente gresite, pentru ca nu cotizeaza sau pentru ca medicul nu e “in bulan” intr-o zi si incurca pacientii.

Pentru ca, in rarele cazuri in care rudele reclama cazul, cei pusi sa se pronunte sint colegii medicului respectiv. Dealtfel, asa se numeste si institutia: “Colegiul Medicilor”.

Ia sa se intimple o greseala la americani. Procesul se judeca in doi timpi si trei miscari iar sumele acordate drept despagubire sint de ordinul sutelor de mii de dolari. Si sistemul, chiar daca nu e cel mai bun din cele existente, reactioneaza pur economic: medicul care a gresit, chiar daca plateste despagubiri din asigurarea de malpraxis, nu prea mai are sanse sa greseasca a doua oara.

Dar sa nu mergem prea departe; in tarile cu mai mare vechime in UE cazurile ajung in instanta si se lasa cu despagubiri grele: pina la 800.000 de euro dauna morala pentru un nou-nascut.