Cum am dat piept cu sistemul bancar grecesc

  Dupa cum aveam sa aflu la fata locului, in Grecia nu te duci sa te relaxezi sau sa te balacesti in mare. Te duci sa faci shopping. Am rezistat eu cat am rezistat pana m-a cuprins si pe mine febra. Febra cumparaturilor. Asa ca ajungem la Salonic. Excursie organizata, autocar plin de romani cu sacosele pregatite. Incalzirea se face la biserica Sf. Dimitrie, probabil sa se roage romanul sa aiba parte de preturi mici si de superoferte.

  Cand a trecut autocarul spre biserica, am ochit o sucursala Pireus Bank. Pentru ca magandeam ca o sa fie Olimpiada cumparaturilor si o sa am nevoie de tot cash-ul disponibil. In euro. Luasem cu mine, pentru orice eventualitate, si 125 USD plus 20 de lire sterline care se cereau a fi schimbate in euro.

  Intru in banca, ma asez la rand dupa ce trag un numar de ordine si, cand imi vine randul, intreb daca se poate schimba valuta. Tipul imi raspunde foarte elegant ca numai Banca Nationala face astfel de convertiri. [nu ca la noi, unde la fiecare colt de strada dai peste un Exchange].

  Cea mai apropiata sucursala era foarte aproape, la urmatorul semafor. Gasesc Banca, dar nu gasesc intrarea. Dupa cateva zeci de secunde de blocaj intelectual, am vazut doi tipi iesind si, fara sa mai stau pe ganduri, am intrat. Ghinion, ma aflam in fata unei alte usi incuiate iar un tip dinauntru imi facea semne sa ies si sa ocolesc. Cel putin asa am inteles si mi se parea plauzibil, dat fiind experienta din ziua precedenta de la Platamonas, cu Alfa Bank.

  Acolo am incercat sa intru prin usa de la strada, insa era incuiata. Din interior mi se faceau semne ca usa pe care se intra e pe la strada cealalta, adica pe latura de sud a cladirii, nu pe cea de nord. oricum, a fost inutil, deaorece si bancile se inchid la pranz ca si magazinele, majoritatea crasmelor, etc.

  Deci, am luat-o prin dreapta cladirii sa caut intrarea. Nu era, asa ca am luat-o prin stanga ocolind intreg cvartalul pana am ajuns din nou in locul de unde plecasem. Numai ca acum am vazut pe unde se intra. Am apasat pe butonul de deblocare a usii si am intrat. In urma mea usa s-ainchis si eram in fata altei usi care nu avea buton de deschidere.

  Pana cand s-a aprins un beculet rosu undeva in lateral stanga si o voce dintr-un difuzor ma ruga sa ma uit la bec ca sa mi se faca poza. Dupa ce m-au pozat, usa din fata s-a deschis automat si am putut intra. Dupa ce mi-am luat iar un numar de ordine ajung la ghiseul de schimb.

  Din cei 125 de USD mai aveam numai 25, pentru ca 100 ii cheltuisem la un asa-zis atelier de icoane bizantine de la Meteora, unde mi se calculase un curs de doi dolari pe euro. Furt pe fata!

  Asadar, ma prezint la ghiseu cu 25 de dolari si 20 de lire sterline. La cursul de schimb faceau impreuna circa 41 de euro. Eu am primit doar 35, diferenta de sase euro reprezentand comisionul bancii. Sa ma invat minte altadata sa mai vin cu alte valute in afara de euro in Grecia!

  6 COMENTARII