Grecia: Mic ghid de cheltuire a banilor

masline-bazar-salonic.jpgIn primul rand, uitati de preturile din Romania. Chestia este valabila pentru servicii; daca doriti sa faceti shopping in ideea ca veti cumpara mai ieftin decat in tara, este alta mancare de peste.
Apropo de mancare: orice taverna respectabila va va servi cu apa si desert gratis. Apa vine in general la carafa si e rece si plata. Apa acidulata vezi destul de rar. La fel, la cafea esti servit cu apa si prajituri gratis. Apa, in acest caz vine la bidon de plastic sau la pahar.

O cafea greceasca are pretul intre 1,5 si 3 euro. In benzinariile de pe autostrada cafeaua o poti cumpara cu 2 euro sau cu 3 euro, daca zona e mai cu vad.

Bautura e destul de scumpa la taverna. Berea Mythos este 2,90 jumatatea in restaurant in timp ce in magazin o gasesti cu 0,70 euro doza de 330 ml. Tot la magazin doza de Amstel este 1 euro.
Berea Zubr este la taverna 2,20 euro halba de jumatate si 4 euro litrul.

Suvlaki, adica frigaruile, se servesc cu garnitura de cartofi prajiti, orez, eventual cu o lingura de salata de vinete, ceapa, varza, ardei gras. Pretul variaza de la 5,60 euro portia cu o singura frigaruie, pana la 8,80 portia cu doua frigarui. Unele restaurante scot carnea de pe bat, altele nu.

Musacaua (circa 5 euro) se serveste tot cu cartofi prajiti. Dealtfel, aproape toate mancarurile au acesta garnitura. Care nu trebuie ceruta separat. Au patit-o niste persoane care au comandat si souvlaki si cartofi prajiti si chelnerul le-a adus frigaruile cu cartofi prajiti intr-o farfurie si cartofii prajiti (2,2 euro) in alta.

Salata greceasca este intre 4,50 si 5.40 euro portia de doua persoane. E ca salata bulgareasca mai putin carnea si ouale. Iar branza feta nu e taiata ci e felie care pune capac bolului cu salata.

O supa de perisoare “a la grec” e 3.30 euro.

Un mixt grill costa in jur de 7 euro, iar un cotlet de porc, gros cat un deget de om sanatos, e in jur de 6.70.

Pont: Meniurile sunt afisate la strada, in mai multe limbi. Incercati sa evitati restaurantele unde nu sunt trecute si preturile pe panourile cu meniuri.

Nu va luati apa minerala din Romania. In primul rand ocupati prea mult loc in bagaje si, in al doilea rand, e mai ieftina in Grecia: intre 1,80 si 2.50 euro baxul. Tigarile e mai bine sa le luati din tara; in Grecia costa 5 euro pachetul.

Hainele de piele sunt mai ieftine; pretul pleaca de la 50 de euro, insa, cu 120-130 (dupa negocieri scade si la 110) puteti lua haine de piele foarte bune.

Daca va ganditi sa mergeti la cumparaturi la Salonic, mai bine va mai ganditi; bazarul este plin de chinezisme, ce-i drept, mai de calitate decat cele de la noi. Maslinele in Bazar sunt scumpe; costa si 7 euro kilogramul. Ulei de masline gasiti la acelasi pret si in tara.

Un sal de matase e cam 30 de euro; un sal din casmir si matase – 14 (made in India)

Sticla de Metaxa (*****) de 200 ml – 3,85 euro in magazin; in taverne de 2,50 cinzeaca.

Atentie la parfumuri. Pentru 3 sau 5 euro puteti lua parfumuri “de firma” numai ca nu sunt de firma. Insa se vand perfect legal in magazine, pentru ca, inainte de numele de marca au scris mic “TYPE”. Adica “type” Channel, chiar daca are acelasi desen cu marca originala, nu e, totusi, Channel.

4 COMENTARII