TV Bacau si 1 TV, somate de CNA

4
19

Posturile de televiziune TV Bacau si 1 TV au primit saptamana trecuta somatii publice de la CNA. Ambele sanctiuni au fost luate pentru nerespectarea unor prevederi ale legii audiovizualului. TV Bacau a fost sanctionat pentru ca a transformat o emisiune in publicitate mascata pentru Agricola International iar 1 Tv pentru ca atat moderatorul cat si invitatul unei emisiuni au adus acuzatii grave presedintelui CJ Bacau, Dragos Benea, fara a-i solicita si acestuia un punct de vedere.

TV Bacau

În fapt, în ziua de 27 septembrie 2008, între orele 21.00-22.00, şi, în reluare, în data de 28 septembrie 2008, în intervalul orar 17.30-18.30, postul TV BACĂU a difuzat emisiunea „Viaţa la superlativ”, în cadrul căreia a participat, în calitate de invitat, domnul Gheorghe Antochi, preşedintele “Agricola” Bacău.

În timpul emisiunii au fost prezentate performanţele societăţii “Agricola” Bacău, de la înfiinţare şi până în prezent, fiind difuzate imagini cu unităţile componente ale acesteia, capacităţile de producţie, cantităţile şi produsele/sortimentele noi comercializate, oraşe cu magazinele de desfacere a produselor Agricola, investiţiile actuale şi viitoare, etc. Pe ecran a fost afişată sigla Agricola Bacău. SURSA

1 TV

În fapt, postul 1 TV Bacău a difuzat, în ziua de 22.09.2008, în intervalul orar 21.00-23.00, emisiunea “În ring cu birocraţia”, moderată de domnul Marius Munteanu Ghiur, ediţie la care a participat, în calitate de invitat, domnul Fechet Mircea – consilier local PNL.

În cadrul discuţiilor, referitoare la difuzarea contra cost a şedinţelor CJ, atât moderatorul emisiunii, cât şi invitatul său, au adus acuzaţii şi au făcut o serie de comentarii critice, în special la adresa preşedintelui Consiliului Judeţean Bacău, domnul D. Benea, care nu a fost prezent în emisiune şi căruia nu i-a fost solicitat un punct de vedere în legătură cu subiectele dezbătute în aceasta. SURSA

Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat reglementările Codului audiovizualului potrivit cărora, în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.

De asemenea, Consiliul a reţinut că, ignorând obligaţiile ce-i revin potrivit Codului audiovizualului, precum şi calitatea de arbitru imparţial şi echidistant pe care ar trebui să o manifeste, dincolo de exprimarea unor opinii jurnalistice, moderatorul emisiunii a înţeles, printr-o atitudine subiectivă şi partizană, să aducă acuzaţii morale şi penale la adresa unei persoane, transformându-se împreună cu invitatul său în acuzator.

Din transcriptul emisiunii:

M.M.G.: Este această difuzare o afacere pentru cineva? Şi pentru cine anume?… Bine, exceptând postul de televiziune! E clar! Oamenii işi primesc 9 mil. lei vechi pe oră! Să spunem 4 ore de şedinţă… sunt destui bani!

M.F.: Probabil există şi o afacere! În momentul în care CJ face un parteneriat cu o televiziune locală sunt sigur că în momentul ăla parteneriatul ăla reprezintă mult mai mult decât simpla difuzare a şedintelor de CJ şi sunt sigur că va exista şi o apropiere a acelei televiziuni faţă de conducerea CJ. Şi îmi permit în sensul ăsta să dau o dinamică politică, dacă vreţi, acestei chestiuni. ……….

M.M.G.: Dar poate trece fără votul consilierilor judeţeni? Poate trece o hotărâre?

M.F.: Nu!

M.M.G.: Şi cum s-a ajuns la această situaţie? Înţeleg că a fost luată univoc de preşedintele CJ?

M.F.: Mi-e foarte greu să vă spun. Dar, odată ce consilierii liberali nu au fost consultaţi pe această temă, probabil că e o decizie strict a preşedintelui CJ……………

M.F.: …..Nu ştiu dacă putem generaliza şi să-l numim un eşec acest proiect, dar cu siguranţă îl putem numi un abuz asupra banilor cetăţenilor acestui judeţ. E mult spus, ştiu! E un jaf, dacă vreţi, la drumul mare!

M.M.G.: E practic pâine şi circ! Circul îl avem, probabil micii şi cu pâinea or să apară în parc nu ştiu când, probabil la iniţiativa aceluiaşi preşedinte de CJ….

M.M.G.: Cam cât de crasă poate fi nesimţirea, şi-mi permit să spun lucrul acesta, că dl. D.Benea să precizeze într-un ziar local faptul că el ar fi acceptat ca o televiziune din Bacau să difuzeze în mod gratuit acest lucru, când avem aici puse cap în cap adresele noastre către dumnealui!? Cam cât ar trebui să mai mintă dl. D.Benea pentru ca cineva să inţeleagă!? Şi mă refer aici la băcăuani.

M.F.: Eu nu-mi permit să-l fac nesimţit pe dl. Benea…

M.M.G.: Îmi permit eu pentru că dl.Benea m-a făcut pe mine nesimţit într-o altă emisiune…

4 COMENTARII