O istorie despre care nu se mai vorbeste

Masacrele Armatei Maghiare “eliberatoare” in Transilvania (1)

Partea a II-a

Masacrele Armatei Maghiare “eliberatoare” in Transilvania (2)

Partea a III-a

Masacrele Armatei Maghiare “eliberatoare” in Transilvania (3)

Partea a IV-a

Masacrele Armatei Maghiare “eliberatoare” in Transilvania (4)

Partea a V-a

Masacrele Armatei Maghiare “eliberatoare” in Transilvania (5)

# 7 septembrie 1940 – comuna Mihai Bravu, Judeţul Bihor – 20 de ţărani români, printre care şi doi copii, sunt adunaţi pe câmp şi împuşcaţi de soldaţi unguri.
# 8 septembrie 1940:

* Almaşu Mare (judeţul Alba) – soldaţii unguri execută 13 ţărani români;
* Zalău – 4 femei şi 3 bărbaţi sunt asasinaţi de trupele ungare. Cadavrele femeilor sunt găsite dezgolite şi batjocorite;
* Trupele ungare mărşăluind spre Româneşti găsesc gospodăriile lui Gavrilă Vicaş şi Gheorghe Prunea, agronomi. Sunt împuşcaţi pe loc alături de familiile lor;
* Localitatea Ciumărna (judeţul Sălaj)- Sunt ucişi 11 români: Ioan Ghiurutan, subprimar, Ioan Ţiriac şi soţia sa Ana, N. Rati, Teodor Ţiriac, Rozalia Ţirac, Gavrilă Oprea Ticău, Gavrilă Ortelecan, Florea Ciglăneanu, Niculae Barbanaş şi un ţăran din Trăznea.

# 9 septembrie 1940 – comuna Trăznea (jud. Sălaj) – au fost ucişi 80 de români, răniţi grav 183 şi 47 de gospodării au fost distruse.
# 10 septembrie 1940 – Salonta, judeţul Bihor – Iosif Cristea este torturat, apoi ucis.
# 10 – 11 septembrie 1940 – Sântion – Gheorghe Tiponuţ şi fiul său sunt ucişi de soldaţi unguri.
# 13 – 14 septembrie 1940 – satul Ip – au fost ucişi 157 de români.
# 18 septembrie 1940 – Masacrul din Gheorgheni, 58 de români decapitaţi în centrul oraşului românesc Gheorgheni, Harghita. (Detalii)

14 COMENTARII

  1. Ok, Miklos, cum spui tu. Probabil au fost numai niste accidente tragerile in teapa si decapitarile cu toporul facute de patriotii nostri voluntari. S-au impiedicat ungurii si au cazut cu gatul in topor. Casele le-au luat foc fiindca era seceta, iar obiectele valoroase… le-au furat extraterestrii.
    Mai e si masacrul de la Gyanta (24 sept ’44), e foarte interesant cum armata romana era numai lapte si miere cu populatia din Transilvania. Atat de frumos se purtau, incat sovieticii i-au retras pe romani din Transilvania de Nord in noiembrie. Probabil li se facuse rusine 🙂

  2. @Gheorghe sa iti spun drept nu stiam exact cand e ziua armatei (nu am facut, nu m-a interesat), multumesc pentru lamurire. Dar tin totusi sa iti spun sa mai citesti ce am scris. Vorbesc de evenimente din septembrie ’44, Mai exact luptele de eliberare din zona Bihorului cand Locotenent Teodor Brindea s-a scuzat ca fiind “ordine de sus” masacrarea ungurilor ( a fost arestat in 1947 si a luat 7 ani de inchisoare).
    Si despre noiembrie 1944 (pe 12, mai exact), spuneam ca autoritatile sovietice au ordonat retragerea administratiei militare romane din Ardealul de Nord, pe motiv ca aceasta administratie si voluntarii romani (garzile lui Maniu) au ocupat acea zona (s-a vrut reinsturarea oranduirii romanesti) fara autorizatie sovietica. In ordin s-au facut si aluzii la atrocitatile comise acolo de “patriotii” nostri.

  3. Idaho, stii ceva dar nu prea. Rusii nu au permis revenirea administratiei romanesti si retragerea celor care s-au grabit sa intre in Ardealul de Nord pentru ca aveau nevoie de un instrument de santaj. Sub pretextul ca guvernul de la Bucuresti nu este destul de democratic pentru a garanta drepturile minoritatilor, rusii nu au permis revenirea administratiei romanesti decat dupa ce au fost acceptati si comunistii in Guvern.

    Dar subiectul era altul, de ce divagam?