Am rasfoit putin Strategia Nationala pentru Educatie (o puteti gasi aici) si nu am prea multe de spus fata de ceea ce s-a scris foarte bine aici.
Dar sa vedem:
1. Se spune ca scoala se va centra de acum incolo pe nevoile elevului si nu pe ceea ce au nevoie cadrele didactice ca sa-si incarce norma cu ore de predat. Era nevoie de o asemenea abordare. Numai ca e dusa la extrem: Profesorii ai caror elevi nu obtin rezultate „acceptabile” vor fi reevaluati si sanctionati corespunzator iar scolile vor fi desfiintate.
Cine a facut armata stie ca visul fiecarui soldat era ca steagul unitatii sa fie furat si unitatea sa se desfiinteze. Ideea asta cu desfiintarea scolilor suna bine dar nu tine seama de doua probleme:
– in mediul rural nu mai gasesti scoli decat 1-2 pe comuna, ca restul au fost deja desfiintate pentru a „optimiza” cheltuielile iar copiii sunt adusi cu microbuze de pe coclauri la scoala de centru. Deci, nu prea vad ce se mai poate desfiinta.
– nu tine cont de factorul „elev”. Daca copiilor din ziua de azi nu le place sa invete si prefera sa o arda pe HI5 si pe mess, ce vina are scoala?
In plus, si pe vremea lui Ceausescu profesorii care lasau elevi repetenti sau corigenti erau sanctionati. Asa ca preferau sa treaca toate loazele numai sa-si ia salariul intreg.
2. Directorii de scoli nu pot fi membri ai vreunui partid politic. Si Constitutia ce zice referitor la libertatea de asociere? Pai, probabil ca nu o sa mai spuna nimic, pentru ca va fi modificata.
3. Salariul unui profesor nu va mai fi determinat de gradul didactic si de vechimea in invatamant, ci de rezultatele evaluarii sale. Frumos. Dar si mai frumoasa este metoda prin care se evalueaza profesorul: autoevaluare, evaluare din partea a trei cadre didactice (unul stabilit de profesor, doi de conducerea scolii) si evaluare din partea conducerii scolii. Insa coeficientul final nu mai are nici o legatura cu evaluarile astea, ci va fi stabilit de Consiliul de Administratie al scolii.
4. Gradele didactice nu se mai obtin pe baza de examen, ci pe baza rezultatelor elevilor. Gradul I se obtine doar pentru contributii stiintifice sau didactice „deosebite”.
5. Initierea de catre Ministerul Educatiei a unor campanii mediatice de „revalorizare a scolii” . Pai facem reforma invatamantului sau public relations?
6. Contul de 500 de euro pentru copil. Bun, Guvernul baga 500 de euro iar parintii mai pot pune maxim 500 de euro/an pana cand copilul implineste 16 ani. Pai, la un comision de administrare de 0,5 euro/luna, 96 de euro din banii dati de stat se vor pierde catre banca.
Mai sunt si alte aberatii, se folosesc prea mult generalizarile (de genul invatatorii care au absolvit doar liceul pedagogic fac, de cele mai multe ori, treaba mai buna decat cei care au absolvit o facultate), multe cuvinte bombastice, iar termenele de aplicare sunt de-a dreptul penibile.
Concluzia? Cat imi da Presedintia sa-i intocmesc o strategie nationala pentru redresarea Armatei in urma careia, in cinci ani Romania sa poata cuceri toata Europa iar in perspectiva, sa devina Imperiu Mondial? Ca o fac.