Ce nu a spus Basescu despre majorarea salariilor din invatamant

Basescu a spus ca legea este constitutionala, ca legea se incadreaza in Strategia Lisabona, ca e oportuna pentru ca s-a semnat un pact pentru educatie, si bani pentru plata majorarilor salariale exista. Dar presedintele Basescu a omis sa spuna ce se va intampla cand se vor arunca pe piata milioanele de lei din majorarea salariala. Ce presiune se va pune atunci pe piata si cum va reactiona aceasta? Cat vor urca preturile de consum si cat se va devaloriza leul?

Este o chestiune simpla, de cerere si oferta. In momentul in care piata este invadata cu bani, valoarea acestora scade. Comerciantii vor simti ca e rost de castig si vor creste preturile. Pe nesimtite castigul X rezultat din majorarea salariului cu 50 la suta se va diminua pentru ca piata va reactiona emotional.

Dar nu vor fi afectati doar cei care au primit majorarea de salariu. Toata lumea va fi afectata pentru ca piata nu stie care a primit majorarea si care nu.

Eu imi amintesc de niste ani crunti. In 1994 -1995 am fost profesor suplinitor. Am pornit cu o leafa de 40.000 si am incheiat anul scolar cu 90.000. Dar cu aia 90.000 cumparam mai putin decat pe vremea cand aveam 40.000.

Multi au uitat vremurile acelea. Din pacate.

PS: Am vazut care e tema aruncata pe piata pentru sustinerea lui Basescu la faza cu legea: nu se iau bani de nicaieri pentru majorarea cu 50 la suta a salariilor, se iau din aia 6 la suta din PIB pentru invatamant.

Si multi au pus botul. De ce sunt oligofreni? Pentru ca aia 6 la suta nu inseamna numai salarii; inseamna si investitii. Ca sa platesti salarii majorate, iei din banii de investitii. Simplu.

3 COMENTARII