Cine da “lovitura de stat”?

Sa rezumam faptele: Basescu a fost suspendat prin votul a 322 de parlamentari care reprezentau, la vremea respectiva, vointa poporului. Ulterior, Basescu a fost reconfirmat prin votul populatiei la referendum, care a reprezentat, tot vointa poporului.
La alegerile din 30 noiembrie, vointa poporului se va transmite prin alegerea unui Parlament, reprezentat de deputati si senatori. Basescu spune ca va numi premier pe cine va dori el si anunta ca se pregateste o “lovitura de stat” prin care sa fie iar suspendat iar presedintele interimar sa numeasca premierul.

Faptele sunt simple. Le complicam doar prin tot felul de artificii de procedura. PD, PLD, devenite ulterior PDL, au demonizat votul celor 322 de parlamentari incercand sa inoculeze ideea ca votul a fost ilegal, ca a fost o lovitura de stat. Am zis la vremea respectiva ca o lovitura de stat o poate da un premier, un presedinte, niste generali de armata, mai putin un Parlament ales democratic.

Orice ar spune PDL-istii, votul a fost democratic, legal si constitutional. procedura exista in Constitutie, Curtea Constitutionala s-a pronuntat, declar problema inchisa.

Votul popular de la referendum a fost iar perfect legal si constitutional. (Sa nu uitam ca a mai fost un referendum initiat de Basescu, pentru votul uninominal, referendum de care nu mai aminteste nimeni, pentru ca a fost pierdut de presedinte).

Votul de la 30 noiembrie va consfinti iar o vointa a alegatorilor de care va trebui sa se tina seama. Ca PSD se va alia cu PNL, iar este perfect legal si constitutional. Nimeni nu interzice aceasta alianta. Proiectia electorala ne arata ca aceste doua partide vor putea forma un Guvern cu majoritate in Parlament.

A nu se tine cont de vointa electorilor este, insa, adevarata lovitura de stat pe care doreste sa o practice presedintele Basescu. Daca va numi un premier de la PDL care nu va putea obtine votul de investitura in Parlament si va declansa din nou alegeri generale doar pentru ca doreste ca partidul prezidential sa formeze Guvernul, mi se pare o nesocotire a vointei electoratului.

Si atunci el va fi cel care va merita eticheta de initiator al loviturii de stat.